365 dies amb els Amics

3.050
Toni Mata

El cel o l’infern?

Érem poc més d’una vintena i cadascun de nosaltres tenia des de l’inici de la visita una pedreta que havíem de guardar fins al final. El destí de no sabíem ben bé què depenia de la nostra fidelitat al joc que ens proposaven la Natàlia i el Martí. Durant una hora llarga, vam fer ús del nostre dret a decidir en diverses ocasions, triant A o B davant d’un quadre o una escultura fins que, a la darrera aturada, la parella va treure unes balances casolanes. Ospa! Ara s’entén el caprici de les boletes. Un a un, vam anar omplint els dos plats per veure què pesava més: les vermelles a una banda i les blaves a l’altra. Qui creieu que va guanyar, el cel o l’infern?

Aventures artístiques al Museu Nacional

Aventures artístiques al Museu Nacional

Dotze mesos d’experiències fora i dins el museu

L’escena és d’un dissabte qualsevol d’aquest 2018 que ens ha regalat infinitat d’experiències als Amics del Museu Nacional. Des dels viatges a Flandes, Escòcia i la Toscana fins a les excursions pel país per conèixer l’Empordà de Gala i Dalí, el Mont-roig del Camp de Miró, la Lleida de l’art contemporani i el camp de Tarragona de Jujol. Viatges instructius i, alhora, plaents, com les rutes per Barcelona per conèixer per dins la Casa Vicens de Gaudí i el Palau de la Música de Domènech i Montaner, les noves galeries del barri de Sant Pere i totes aquelles meravelles que descobrim al centre de la capital catalana quan alcem la mirada.

Viatge a Flandes

Viatge a Flandes

Visita a Montroig

Visita a Mont-roig del Camp

Tot això i molt més ho hem viscut durant els darrers dotze mesos seguint les petjades de l’art i la cultura arreu de la ciutat, per la geografia de Catalunya i pel continent europeu. Però portes endins del Palau Nacional també se’ns han revelat sorpreses i emocions. I en la memòria de 2018 no poden faltar, és clar, les Aventures Artístiques que ens han convidat a apropar-nos a les col·leccions del museu des d’un punt de vista innovador. Talment com si penetréssim en aquells llibres de tapa blava i vermella encapçalats per l’avant-títol ‘Tria la teva aventura’, cada trimestre vam fer una immersió en els múltiples relats que ens proposaven els dos ‘culpables’ de la idea. Una mecànica divertida: després de cada explicació d’una obra d’art, se’ns plantejava un dilema i una votació, la responsabilitat de decidir la ruta era a les nostres mans. Camins d’incert horitzó que podien acabar d’una manera tan inesperada com ho és posar-se a pesar pedretes en una balança per dirimir si el recorregut per les sales de romànic ens enviava directes al blau nítid del cel o al roig intens de l’infern.

Aventures artístiques al Museu Nacional

Aventures artístiques al Museu Nacional

Què passa dins el museu quan te’l mires amb uns altres ulls? El mateix que experimenta el visitant que hi arriba per primer cop: tot un univers de detalls que no s’exhaureixen mai es desplega davant teu per obligar-te a tornar-hi un i altre cop. En un retaule, un oli, un capitell o un bust hi caben milers d’històries, com les que s’han explicat a la visita Ius arte, que ha cercat elements del món jurídic en les col·leccions del centre.

Visita Ius arte pels Amics

Visita Ius arte pels Amics

Tres mil!

En la darrera Nit dels Amics, abans d’escoltar el recital del pianista Evgeny Konnov, la presidenta ens va fer saber que ja en som 3.000. Tres mil! Una comunitat activa que contribueix poderosament a incrementar els fons i a divulgar les col·leccions del Museu Nacional. I sovint penso: no els conec a tots! Però sé que hi són sempre que se’ls necessita. Quins són els interessos i les inquietuds de cadascun d’ells és un misteri. Però més val que sigui així, perquè… què seria de l’amistat sense secrets per descobrir?

Nit dels Amics del Museu Nacional 2018

Nit dels Amics del Museu Nacional 2018

Ah, per cert, va guanyar el cel, és clar.

Enllaços relacionats

Ser Amic del Museu Nacional d’Art de Catalunya, la història d’una amistat

Fundació Amics del Museu Nacional

Toni Mata
Periodista i Amic del Museu des de 2005
+ posts
Z_ Guest blogger

2 Comments

  • Encarnació ha dit:

    Oh! Quin escrit tan bonic i engrescador! Bona feina, Amics…?

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.