Omplim de colors l’hospital infantil

4.762
MªAngeles Aceituno

Hem portat l’art a l’hospital. Aquest és un dels projectes que més ens ha engrescat recentment, fruit de la col·laboració hospital-empresa patrocinadora-museu-artistes i, sobretot, els infants. Hem convidat la responsable d’Infermeria de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron a compartir aquesta experiència al blog.

Sóc infermera especialista en pediatria i treballo a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron (HMI) des de l’any 1989, un hospital que atén infants i dones. Som un centre de referència a Catalunya i un dels millors d’Espanya, pioner per la seva capacitat de resolució de processos pediàtrics complexos.

En els últims anys hem fet una aposta clara per la humanització en l’atenció: volem cuidar el benestar dels infants hospitalitzats i de les seves famílies, tot respectant les diferents creences i cultures.

 

El nostre centre es troba immers en un procés de transformació amb l’objectiu principal d’aconseguir una imatge més alegre, dinàmica i moderna, que faci participar pacients, familiars i professionals. Volem millorar l’estada hospitalària dels nens/es, adolescents i famílies, tot transmetent un missatge d’ànim i tranquil·litat.

A través de la unitat de Responsabilitat Social Corporativa de l’Hospital, ens va arribar la proposta de participar en un nou projecte d’humanització, inclòs al programa DKV Fresh Art Kids 2017. L’empresa DKV i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ens van proposar, el passat estiu, participar en un projecte de cocreació artística amb BOA Mistura, un grup internacional d’artistes murals. L’activitat consistiria a pintar un mural en un espai de l’edifici de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron. Per inspirar-nos agafaríem una peça artística del Museu Nacional, l’obra emblemàtica del modernisme català de Ramon Casas: Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem.

Una gran oportunitat

En sentir la proposta, el primer pensament va ser que era una gran oportunitat per tres motius importants:

  • la cura del benestar emocional: les diferents activitats lúdiques, entre les quals hi ha les artístiques, contribueixen a minimitzar o pal·liar l’impacte psicològic negatiu que pot provocar en els infants o adolescents el procés d’hospitalització.
  • el color sí que importa: l’oportunitat d’aconseguir un espai al nostre hospital més alegre i vital podia millorar l’estada hospitalària dels infants, adolescents, familiars i professionals.
  • el treball en equip enforteix les relacions: el fet de compartir aquest tipus d’activitats enfortiria, sens dubte, el vincle entre tots els implicats. La relació de confiança entre pacient, família i professionals s’enfortirà, com a resultat positiu de la interacció en un entorn més lúdic i festiu.

L’art contribueix a la salut emocional i física

Per als nens i les nenes l’estada en un hospital implica un allunyament del seu entorn habitual, una dificultat per comprendre què li està passant i la possibilitat d’aparició d’alteracions psicològiques i emocionals per la presència de pors i temors. Per tot això, l’hospitalització pot crear una situació d’impacte emocional que és convenient assimilar i elaborar. En l’actualitat, hi ha evidència que tota activitat que permeti que el/la nen/a exterioritzi emocions, sentiments i pensaments és positiva per al seu benestar emocional. En aquesta situació la creació d’un mural amb les seves pròpies mans, al nostre hospital, ha ofert als infants i adolescents un espai per a l’exteriorització d’emocions, sentiments i pensaments a través de l’art.

L’hospital s’ha convertit durant uns dies en un taller d’art i els pacients han pogut passar de tenir una actitud més passiva i receptora d’atenció, a mostrar-se actius i creadors, amb major vitalitat. Sens dubte, l’art ens permet transitar per les emocions i superar dificultats, tot contribuint així a la salut emocional i física.

Junts som més forts

Per finalitzar voldria agrair a DKV, al Museu Nacional i als artistes de BOA Mistura que pensessin en el nostre hospital per a aquesta iniciativa que combina art i humanització. Agrair la participació i la il·lusió mostrada a tots els nostres pacients pediàtrics, els hospitalitzats, els que van venir des de casa i a les seves famílies. També agrair als professionals de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron la seva col·laboració. Ha quedat palès que per als professionals que treballen a l’HMI Vall d’Hebron és molt important millorar el benestar emocional dels nostres nens, nenes, adolescents i famílies: “El pacient sempre primer”.

Aquesta iniciativa ha demostrat que junts som més forts i que si anem sumant som imparables. Cada dia quan començo i finalitzo la meva jornada laboral, en entrar i sortir per l’entrada principal de l’HMI Vall d’Hebron, miro el mural, miro la nostra obra i llegeixo aquesta gran paraula que representa una injecció de positivisme: “Superació”. Em fa tenir molt present com és de necessari i important superar-se dia a dia, tant professionalment com personalment. Superar un mal dia, pors, el dolor, un tractament, una pèrdua, un ingrés, uns objectius…

MªAngeles Aceituno
Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron
+ posts
Z_ Guest blogger

2 Comments

  • […] i altres, o el projecte del nostre museu amb  l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, Art a l’hospital, per fer més agradable l’espai i millorar el benestar emocional dels nens i adolescents […]

  • […] o el projecte del Museu Nacional amb l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, Art a l’hospital, per fer més agradable l’espai i millorar el benestar emocional dels nens i adolescents […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.