El 2018 del Museu Nacional: resum visual

5.131

Us presentem un repàs visual del que ha estat el 2018 al Museu Nacional. Ha estat un any d’activitat intensa centrada en l’apertura de les sales renovades de la col·lecció de Renaixement i Barroc i la preparació del Pla estratègic 2019-2022 del museu.

Aprofitem per agrair-vos a tots, lectors d’aquest blog, visitants del museu, participants a les activitats, usuaris del web i gent activa a les xarxes, la vostra participació.

Nova presentació de la col·lecció de Renaixement i Barroc

Nova presentació de Renaixement i Barroc

Una narrativa oberta, amb un discurs expositiu fonamentat en nous criteris de presentació de les obres. S’hi exposen unes 300 obres, de les quals 22 peces mai no havien estat exposades anteriorment.

Noves sales de la col·lecció d’art modern

noves sales d'art modern Habitació

En la línia de treball de la formació de la col·lecció de l’art de la postguerra i la segona avantguarda, -de 1940 a 1980- s’hi han dedicat dues noves sales. Al discurs museogràfic s’han incorporat tres obres de Picasso dipositades pel Museu Picasso de Barcelona, i el projecte de l’artista Pedro G. Romero, Habitació.

Exposicions temporals

William Morris i el moviment Arts & Crafts a Gran Bretanya,
William Morris i el moviment Arts & Crafts a Gran Bretanya, exposició en col·laboració amb el Victoria & Albert Museum, sobre aquest moviment lligat al disseny i les arts decoratives, i el seu màxim ideòleg, William Morris, artista i escriptor.

Exposició Gala Dalí al Museu Nacional
Primera exposició retrospectiva dedicada a la figura de Gala Dalí, una dona enigmàtica i intuïtiva, que va acabar sent artista de ple dret. Amb la col·laboració de la Fundació Gala Salvador Dalí.

Liberxina, pop i nous comportaments artístics,

Liberxina, pop i nous comportaments artístics,que es pot visitar fins l’abril de 2019, posa el focus sobre les revolucions culturals succeïdes al voltant de 1968. Una exposició sobre les propostes artístiques catalanes d’entre 1966 i 1971: l’emergència de l’art pop i la nova figuració.

La col·lecció creix

 • arran de l’exposició temporal Ismael Smith, la bellesa i els monstrescelebrada el 2017, el museu ha adquirit dues màscares i ha rebut donatiu d’una joia i dos dibuixos de l’artista.
 • una pintura de postguerra de l’artista Ramon Llovet ha ingressat com a donatiu.
 • s’ha adquirit per via del Pla Integral d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya una obra de Magda Bolumar, una de J. Fin i una de Francesc Todó, que s’incorporen a la col·lecció d’avantguarda del museu.
 • destaquem així mateix la compra d’una fotografia de Joan Vilatobà i la important adquisició de dos dibuixos d’Antoni Gaudí, amb la representació de l’interior i l’exterior de l’església de la Colònia Güell.
 • el museu ha rebut la donació de fotografies de Josep Maria Casals i Ariet efectuada per la seva filla Gabriela. Consta de 254 bromolis transportats, 1.164 diapositives en color i un ampli repertori de còpies de treball.
 • adquisició d’un conjunt de 16 exemplars de paper moneda fabricats durant la Guerra Civil per la via del micromecenatge d’Arturo Godó i Hernández i d’una col·lecció de moneda i paper-moneda oferta en donació pel mateix mecenes. Aquests ingressos enriqueixen el fons del Gabinet Numismàtic de Catalunya.

Conservació, restauració i recerca

Radiografies de l'obra d'Andreu Sala, Sant Guerrer, 1680-1700

Radiografies de l’obra d’Andreu Sala, Sant Guerrer, 1680-1700

Sant Guerrer abans de la intervenció

Abans de la intervenció

Després de la intervenció

Després de la intervenció

Durant l’any 2018 s’ha treballat en obres de la col·lecció de Renaixement i Barroc, en l’estudi i documentació de les intervencions que es van portar a terme per a la nova presentació de les sales. Els treballs pels préstecs, dipòsits i exposicions temporals han omplert els tallers de les diverses especialitats.
Obres d’art contemporani destinades a l’exposició Liberxina i a les sales de Postguerra han plantejat nous reptes de conservació per als professionals del museu.

125 participants procedents de tot l’Estat han assistit al XVI Congreso Nacional de NumismáticaTesoros y hallazgos monetarios: protección, estudio y musealización. S’hi han presentat 5 ponències, 63 comunicacions i 5 pòsters.

Connectant amb els públics

Ego Sum Lux Còmic

Hem apropat les col·leccions al llenguatge del còmic amb Ego sum lux còmic, una instal·lació gràfica a càrrec dels estudiants del Centre de còmic i arts visuals Escola Joso.

Gòtic, el còmic

El museu ha coeditat amb Norma Editorial el còmic Gòtic, de l’escriptor Jorge Carrión i el dibuixant Sagar Fornies, en què s’explora la col·lecció d’art gòtic amb aquest llenguatge visual.

Activitats familiars 2018-2019
Nou programa familiar.

Big Draw 2018 Big Draw 2018

El dibuix més gran que s’ha fet mai a la ciutat ha ocupat la Sala Oval:  L’artista Perico Pastor ha pintat un gran envelat, ple de parelles ballant, durant el taller col·laboratiu Big Draw 2018.

Una nit al museu

Els nois i les noies de l’Institut Juan Manuel Zafra del barri del Clot de Barcelona van passar una nit al museu. Formava part de la recerca artística que havien fet al museu durant tot el curs dins el marc d’En Residència. El resultat de la seva recerca, De sis a sis, es va poder visitar a l’espai educArt.

La col·lecció viatja fora del museu

El museu ha continuat la línia de préstecs internacionals. Aquest any, entre d’altres, han viatjat:

 • una obra de Nonell i una d’Anglada Camarassa, al Palais des Beaux-Arts de Brussel·les.
 • tres obres de Ramón Casas, una de Casagemas i una de Santiago Rusiñol, al Musée d’Orsay, París.
 • una natura morta de Viladomat, al Musei Reali di Torino
 • una peça emblemàtica de Ribera ha estat recentment prestada a la Dulwich Picture Gallery, London.

Dins el territori nacional:

 • s’han prestat mes de 40 obres del fons del museu, entre préstecs i dipòsits per a exposicions de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya.
 • obres de Ramon Pichotde la col·lecció han estat presents a diferents seus de l’Obra Social “La Caixa”  i  al 2018 ha continuat la llarga itinerància d’obres de Marià Fortuny a la mostra Tiempo de ensoñación: Andalucía en el imaginario de Fortuny.

Bartolomé Bermejo, Davallament de Crist als Llimbs, c. 1475

Bartolomé Bermejo, Davallament de Crist als Llimbs, c. 1475

Bartolomé Bermejo, Resurrecció, cap a 1475

Bartolomé Bermejo, Resurrecció, cap a 1475

Les obres de Bartolomé Bermejo participen ara a l’exposició dedicada a aquest artista al Museo del Prado, coorganitzada amb el Museu Nacional. El nostre museu acollirà l’exposició al març de 2019.

Responsabilitat Social

Arts in Health

El museu ha coorganitzat el primer curs sobre Arts in Health de l’Estat que ha reunit prop de 50 professionals de museus i de la salut amb la participació de destacats experts internacionals, per difondre i debatre com els museus i les arts poden formar part del sistema de salut i poden contribuir al benestar i la millora de la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables.

Comunicació interna del museu

S’ha creat un grup de treball de comunicació interna per millorar la informació, poder tenir més previsió en les feines, i millorar l’organització, així com facilitar la implicació de l’equip en la vida del museu.

Mindfulness al museu

S’ha encetat una nova línia de formació per al personal, enfocada al benestar dels treballadors. Mindfulness i Comunicació afectiva han estat els primers cursos que amb molt bona acollida han tingut lloc durant aquest 2018.

Responsabilitat social

A iniciativa de membres de l’equip, a més a més d’un mercat solidari, hem participat amb treballadors de diferents museus en una activitat solidària amb Proactiva Open Arms.

Digital

Projecte digitalització Second Canvas

El Museu Nacional s’ha sumat al projecte europeu de digitalització dels seus fons SC Modules, que permet la incorporació a la plataforma digital Second Canvas de continguts amb imatges en súper alta resolució i storytelling. La app gratuïta es pot descarregar a Google Play  i App Store.

Mobile Week al museu
El Museu Nacional ha participat en la Mobile Week Bcn exposant dues de les obres finalistes i en els diàlegs de reflexió sobre transformació digital. 

Enguany també hem format part del projecte digital europeu ViMM Virtual multimode museus.
Col·lecció online

El museu ha posat en marxa un projecte encaminat a aconseguir tan aviat com sigui possible que totes les obres de la col·lecció siguin accessibles per via digital. Enguany s’ha incrementat un 40% el nombre de registres de la col·lecció online.

Bon 2019


Tot l’equip del museu us desitgem un molt bon 2019!!!

Enllaços relacionats

El 2017 del Museu Nacional: resum visual

El 2016 del Museu Nacional: resum visual

Website | + posts
Redacció museu

4 Comments

 • AGH ha dit:

  Molt i molt content de poder aportar el meu granet a ampliar la col·lecció del gabinet Numismàtic i sobretot poder enriquir un moment tan tràgic, tant interessant i trascendental de la història del país com va ser la guerra civil. Espero i desitjo que algun dia el projecte de fer una exposició sobre la coleccio del gabinet en aquest període es realitzi .

  • Redacció museu ha dit:

   El museu està molt content de poder comptar amb persones com vostè per enriquir les col·leccions del museu. Moltíssimes gràcies!

 • Montse ha dit:

  Esteu fent una bona feina recuperant obres d’art

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.