La programació de 2021 del Museu Nacional

2.980

Les activitats del museu per a l’any 2021 estan forçosament marcades per la pandèmia, que continua afectant de manera important tots els àmbits de la societat i també la manera com les persones ens relacionem i desenvolupem la nostra vida quotidiana.

Tot seguit us presentem la programació d’exposicions del Museu Nacional d’Art de Catalunya per al 2021, estructurada a partir de dos grans eixos temàtics que neixen de la col·lecció: d’una banda, la Guerra Civil, l’art, el conflicte i la memòria, i de l’altra, Gaudí i la idea de ciutat.


La Guerra Civil, l’art, el conflicte

La guerra infinita. Antoni Campañà

Antoni Campañà, Miliciana en una barricada del carrer Hospital, 1936, juliol 1936
Antoni Campañà, Miliciana en una barricada del carrer Hospital, 1936, juliol 1936

La guerra infinita descobreix les diferents facetes de l’obra del fotògraf Antoni Campañà  (Arbúcies, 1906 – Sant Cugat del Vallès, 1989) i posa el focus en les fotografies que va fer durant la Guerra Civil Espanyola, que la família va trobar fortuïtament l’any 2018.

La majoria de les imatges de l’exposició procedeixen del fons privat de l’artista, del qual la família ha dipositat al museu seixanta-tres fotografies de l’etapa pictorialista anterior a la guerra. Una part d’aquests materials es mostren al públic per primera vegada.

Vista en la seva globalitat, l’obra de Campañà ressegueix el segle xx en la seva complexitat i mostra les seves contradiccions. L’exposició descobreix un artista incansable que intentà arribar a totes les arestes del món de la fotografia.

Es pot veure al museu fins al 18 de juliol.

Vol interior. Una instal·lació de Francesc Torres

Francesc Torres davant un avió Katiuska
Francesc Torres davant un avió Katiuska

Vol interior és una instal·lació de l’artista Francesc Torres que portarà a la Sala Oval dos avions a escala 1:1, rèpliques de dos models d’aeroplans que van participar en la Guerra Civil espanyola.

Francesc Torres porta encara més lluny unes coordenades que ha explorat altres vegades, com són  l’ambigüitat entre l’art i el no-art (pintures de camuflatge, objectes no artístics amb aura artística, etc.) o l’eliminació de la línia divisòria entre els formats “exposició”, “obra” i “instal·lació”. 

Tindrà lloc de l’1 de juny al 30 de setembre.

Art en perill! Salvaguarda del patrimoni artístic català (1936-1939)

Entrada de les obres incautades, juliol 1936. © Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Joan Vidal Ventosa
Entrada de les obres incautades, juliol 1936. © Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Joan Vidal Ventosa

Amb aquesta exposició el museu ret un homenatge a la tasca de salvaguarda i endreça que la Generalitat de Catalunya va emprendre de manera urgent l’estiu de 1936, quan la sublevació feixista va provocar una explosió de violència revolucionària sense precedents que va afectar el patrimoni artístic i arquitectònic del país. Persones com ara Joan Subias, Joan Bardolet o Miquel Joseph i Mayol i, especialment, Joaquim Folch i Torres, van ser cabdals en aquells moments.

L’exposició està prevista per a l’estiu de 2021

Guerra Civil, art conflicte, memòria

Al voltant d’aquest eix, el museu està preparant un ambiciós programa d’activitats sobre l’art, el conflicte i la memòria que es desenvoluparà entre el  juny i la tardor, i que podreu anar descobrint a través del web i les xarxes socials.

Gaudí i la idea de ciutat

Vista exterior de l'església de la Colònia Güell, Antoni Gaudí, cap a 1908-1910
Vista exterior de l’església de la Colònia Güell, Antoni Gaudí, cap a 1908-1910

Aquest projecte és una revisió crítica de l’obra de l’artista i arquitecte, especialment present a la col·lecció. Una exposició que no repeteix els tòpics coneguts, sinó que recorre el Gaudí complexíssim que du a terme la seva obra en un context múltiple.

Gaudí no era el geni aïllat i incomprès que gran part de la seva bibliografia ens ha donat a entendre, sinó que la seva obra es va desenvolupar en un context artístic i arquitectònic específic, local i internacional, i en el marc d’estratègies polítiques, ideològiques i estètiques ben concretes.

L’exposició tindrà lloc del 30 de setembre de 2021 al 23 de gener de 2022.

Al voltant de la idea de ciutat, el museu prepararà un programa d’activitats, per a la tardor, que anirem desvelant al web i les xarxes socials.

Altres exposicions

A part de les exposicions i les activitats al voltant d’aquests dos grans eixos temàtics, l’activitat del museu també preveu dues exposicions més: Els colors del foc. Hamada i Artigas, i Murs que parlen. L’anunci de la vida moderna. Els orígens del cartell artístic com a reclam publicitari, i tot un programa de treball amb artistes sota el paraigua «Artistes al Museu».

Els colors del foc. Hamada – Artigas

Una mostra que oferirà una nova aproximació a les relacions artístiques entre Catalunya i el Japó a través de la ceràmica a partir de la presentació de dos grans ceramistes del segle XX: Josep Llorens Artigas (1892-1980) i Hamada Shōji (1894-1978), nomenat Tresor Nacional Vivent japonès. Es podrà visitar des del 3 de juny al 12 de setembre de 2021.

Hamada, shoji, gerro
Hamada Shoji, gerro

Murs que parlen. L’anunci de la vida moderna. Els orígens del cartell artístic com a reclam publicitari

Henri Toulouse-Lautrec, May Belfort, 1895
Henri Toulouse-Lautrec, May Belfort, 1895

Aquesta exposició s’emmarca en la línia d’exposicions sorgides de la col·laboració entre el Museu Nacional i la Fundació “la Caixa”, i és una oportunitat per descobrir els orígens del cartell artístic modern com a objecte d’art i, alhora, com a reflex de la modernitat artística, industrial, social i cultural de l’Europa del tombant del segle XX.

La mostra, que viatjarà durant dos anys i després de Sevilla es podrà veure a Catalunya, als centres CaixaForum de Lleida, Tarragona i Girona, donarà visibilitat a un gran nombre de produccions inèdites i ha permès afrontar la restauració d’alguns dels cartells de la col·lecció.

Artistes al museu

Continua el treball amb artistes contemporanis que realitzen projectes específics en diàleg permanent amb el museu i ofereixen noves lectures de la col·lecció.

Al marge de la gran instal·lació de Francesc Torres a la Sala Oval, enguany els artistes Mabel Palacín, Francesca Llopis, Svantje Busshoff, Gino Rubert, Fito Conesa, Lúa Coderch o Antonio Ortega realitzaran intervencions o projectes en diferents formats i espais.

Svantje Busshoff, Seixanta-i-un dies. Orangenet, unraveled and recrotcheted, 2020
Svantje Busshoff, Seixanta-i-un dies. Orangenet, unraveled and recrotcheted, 2020

Encara podeu visitar…

Diàlegs intrusos

Fins al 7 de novembre de 2021 podeu visitar aquesta exposició que  proposa la inserció dins les sales del museu d’una tria de dinou obres de la Fundació Suñol pertanyents a les segones avantguardes. Aquestes obres entren en diàleg, per la via de l’analogia o del contrast, amb obres històriques de l’art medieval, renaixentista, barroc, modernista,  etc.

Diàlegs intrusos al Museu Nacional
Diàlegs intrusos al Museu Nacional

Nuar l’espai. Donació Aurèli Muñoz

El Museu Nacional ingressa a la seva col·lecció un conjunt notable d’obres d’Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) que ens permeten copsar la diversitat i l’originalitat de les seves tècniques i la coherència i intensitat de la seva poètica. Podreu visitar aquesta intervenció a les sales de modern fins al 18 d’abril.

Aurèlia Muñoz, Ens social, 1976
Aurèlia Muñoz, Ens social, 1976

Son. Empremtes i figuracions a les Valls d’Àneu. Una intervenció d’oriol vilapuig

L’artista Oriol Vilapuig, des de la contemporaneïtat, dóna una renovada visibilitat a uns imaginaris dels segles XI i XII en aquesta intervenció que podreu veure fins al 5 d’abril.

Son, una intervenció d’Oriol Vilapuig
Son, una intervenció d’Oriol Vilapuig

Enllaços relacionats

Dossier de premsa programació 2021 (pdf – 18.3 Mb)

Website | + posts
Redacció museu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.