El Fons del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya (1936-1939) conservat a la Biblioteca

4.204
Yolanda Ruiz
imatge_01

Detall de la portada del conte “El més petit de tots” il·lustrat per Lola Anglada

Amb motiu de l’exposició Picasso romànic, al vestíbul de la Biblioteca del museu es mostren alguns documents editats pel Comissariat de Propaganda. El Comissariat, dirigit per Jaume Miravitlles, va ser creat a Barcelona el 3 d’octubre del 1936 i va romandre actiu fins el febrer del 1939.

L’activitat del Comissariat, com el seu nom indica, era propagandística i la seva producció en el camp editorial va ser força notable. Edità prop de 200 títols, dels quals la biblioteca conserva alguns, una petita representació de tot el que es va fer sota l’auspici d’aquest organisme: algunes revistes, alguns llibres i postals. A través d’aquest article ho volem també donar a conèixer, atès que representa un testimoni directe d’un període recent de la nostra història.

Revistes

El Comissariat de Propaganda va editar diverses revistes: Butlletí especial per als absents de la pàtria, Comunicat de premsa, Amic: publicació quinzenal per a esplai del soldat català de l’Exèrcit de la República, Visions de guerra i de rereguarda, etc.

imatge_05 imatge_04 imatge_06
Portades de Nova Iberia, il·lustrades per Joan Commeleran, Antoni Clavé i Francesc Domingo, respectivament.

A la biblioteca hi ha la revista Nova Iberia, editada en català, castellà, anglès i francès, que s’encarregava d’explicar les activitats de la Catalunya Republicana en el context de la Guerra Civil. La publicació comptava amb una edició luxosa, textos escrits per polítics i intel·lectuals (Dolores Ibárruri, Eduard Fontserè, Lluís Companys, Francesc Galí, Jaume Miravitlles, etc.) i il·lustracions de qualitat, realitzades, entre d’altres, per Antoni Clavé, Francesc Domingo i Joan Commeleran. Es va començar a editar l’any 1937 i en van aparèixer quatre números (de fet, eren tres fascicles, però l’últim era doble).  El que havia de ser el número cinc, i que es va anunciar com un reportatge gràfic sobre la Guerra Civil, no va arribar a aparèixer mai.

Llibres

Entre les activitats propagandístiques del Comissariat, la publicació de llibres va ocupar un lloc destacat. Va ser responsable de diverses col·leccions, entre les quals esmentem les titulades “Antecedents i documents” i “Aspectes de l’activitat catalana”, amb versions en diversos idiomes.

De la primera, se’n van publicar dotze títols, amb un marcat caràcter politicosocial, escrits per autors com ara Anna Murià Romaní, Ramon Vinyes, Marià Rubió i Tuduri, entre d’altres, i dels quals han arribat a la Biblioteca La revolució en els ajuntaments de Rafael Tasis i Marca, La revolució i l’assistència social de Domènec de Bellmunt i La presidència d’Alcalá Zamora i el 6 d’octubre de 1934 d’Antoni Orts Ramos.

imatge_08 imatge_09 imatge_10
Títols de la col·lecció “Antecedents i documents” editada pel Comissariat de Propaganda.

De la segona, que pretenia aprofundir en la realitat cultural de Catalunya, se’n van publicar cinc números, que han esdevingut referències ineludibles. Dels títols publicats, la Biblioteca conserva les edicions catalana i castellana de l’assaig sobre pintura catalana contemporània escrit per Sebastià Gasch.

imatge_11

“La pintura catalana contemporània”, escrit per Sebastià Gasch

Altres publicacions que es troben en els nostres fons són:  les edicions francesa i anglesa d’un opuscle sobre les accions de salvaguarda del patrimoni artístic català, l’obra 33 pintors catalans escrita per Joan Merli i el llibre L’Art de la Catalogne de la seconde moitié du neuvième siècle à la fin du quinzième siècle, editat pels Cahiers d’art amb motiu de l’exposició d’art català medieval celebrada l’any 1937 al Jeu de Paume de París. D’aquesta publicació, se’n va fer una edició en alemany (A. Schroll & Coper) i una altra en anglès (Heinemann).

imatge_13 imatge_14

El Comissariat no va descuidar la propaganda adreçada als nens i, per aquest motiu, va ser el responsable de l’edició d’algunes de les obres més entranyables de la literatura infantil durant la Guerra Civil.  El més petit de tots, escrit i il·lustrat per Lola Anglada;  l’edició infantil de l’Auca del noi català, antifeixista i humà, amb dibuixos de Josep Obiols; 26 proverbios castellanos en acción, il·lustrat per Lluís Vidal Molné; De quan escrivien les bèsties, escrit per Manuel Amat i il·lustrat per Artur Moreno Salvador; Ales humanes: poemes per a infants, amb text de Salvador Perarnau i il·lustracions d’Antoni Clavé, i El senyor pèsol i altres plantes, també de Salvador Perarnau, amb dibuixos de Joan Junceda, són algunes de les mostres conservades a la biblioteca.

imatge_15 imatge_16 imatge_17
Cobertes de llibres infantils amb il·lustracions de Lola Anglada, Josep Obiols i Lluís Vidal Molné respectivament

Altres títols editats pel Comissariat i que pertanyen als fons de la Biblioteca són: L’oeuvre culturelle des gouvernements de gauche a la Generalitat de Catalogne, Cançoner revolucionari internacional, Poetes russos de la revolució, Set mesos i set dies a l’Espanya de Franco, Vuit mesos a la Delegació del Govern d’Euscadi, a Catalunya, etc.

imatge_21 imatge_22 imatge_23

Postals

Finalment, fem esment d’un curiós fons de postals editades pel Comissariat de Propaganda, que tenien com a objectiu reforçar visualment i gràficament l’activitat propagandística de l’organisme. Se’n conserven tres reculls: els dos primers contenen reproduccions de cartells de la Guerra Civil i el tercer, Retrats fotogràfics de polítics de la Segona República.

imatge_26 imatge_31 imatge_28

Més imatges del Fons del Comissariat de Propaganda de la biblioteca en aquest àlbum de Pinterest:

Enllaços relacionats

Postals editades pel Comissariat de Propaganda a The Wolfsonian-Florida International University

Guerra i propaganda. Fotografies del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya (1936-1939)

La revolució del bon gust. Jaume Miravitlles i el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya (1936-1939)

Col·lecció de targetes postals de cartells antifeixistes editades pel Comissariat de Propaganda

Col·lecció de targetes postals editades pel Comissariat de Propaganda

+ posts

Biblioteca

Yolanda Ruiz
Biblioteca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.