Els 5 posts més llegits durant el primer any del blog

2.831

5postsmesllegits

Cada dijous, des de fa un any, compartim en aquest blog els “secrets” del dia a dia del museu. El procés de creació i muntatge d’exposicions, el treball de restauració d’obres, els reptes que planteja la innovació digital, mètodes de gestió innovadors, així com càpsules de coneixement sobre la col·lecció han anat conformant el contingut. Tot això explicat per diferents veus, amb la intenció d’oferir una perspectiva àmplia i viscuda des de dins, enriquida ocasionalment amb alguna visió externa.

Puntuals a la cita dels dijous, celebrem aquest primer aniversari tot compartint els continguts que han generat més interès entre els lectors. Aquests són els 5 articles més llegits i que, és clar, us recomanem.

 1. Reptes per als museus avui

Reflexions crítiques del director del Museu Nacional, Pepe Serra, sobre el canvi d’escenari que estem vivint els museus avui i que ens exigeix la reconducció de models i pràctiques cap a un model més social i integrador. En aquest nou entorn el museu haurà d’assumir, entre altres reptes, el de ser gran productor de relats plurals i generador de diàlegs i pensament crític.

Públic a la sala d'art romànic

Públic a la sala de Sant Climent de Taüll

 

 1. 15 tendències tecnològiques als museus 2015

L’acció digital forma part de les línies estratègiques del Museu Nacional. Per això, Conxa Rodà fa una prospectiva sobre els nous suports i formats digitals que ens depara aquest any 2015 i reflexiona sobre els usos i les implicacions socials que poden exercir a les dinàmiques del museu.

Els usuaris de museu cada cop més mòbils. Vestíbul del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Foto: Maurici Dueñas

Els usuaris de museu cada cop més mòbils. Vestíbul del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Foto: Maurici Dueñas

 

 1. Casagemes, reivindicat. Història d’una llarga investigació i una exposició

Els secrets sobre el procés de la investigació detectivesca que van culminar en la mostra monogràfica sobre Casagemas, explicats pel seu comissari, Eduard Vallès. A l’exposició, com a l’article, s’han mostrat obres pràcticament desconegudes d’aquest artista que va ser clau en els anys de formació de Picasso.

1.-Carles-Casagemas.-Carles Casagemas. <em>Autoretrat</em>. Galeria Artur Ramon

Carles Casagemas. Autoretrat, c. 1900. Col·lecció Artur Ramon, Barcelona

 

 1. Com i per què de la restauració d’una aquarel·la de Tapiró

El procés de restauració de l’aquarel·la El santó darcawi de Marràqueix, del pintor Josep Tapiró, és analitzat per Carme Ramells, restauradora de paper del museu. Aquest article, àmpliament il·lustrat, mostra l’estudi previ dels efectes negatius patits per l’obra fruit de restauracions antigues. L’aquarel·la llueix actualment a les nostres sales.

<em>El santó darcawi de Marràqueix</em>. Cara i dors abans del tractament

El santó darcawi de Marràqueix. Cara i dors abans del tractament

 

 1. El museu com a connector de públics i continguts

Reflexions sobre la funció actual del museu com a connector entre les col·leccions, el coneixement i el públic i de com el digital és un excel·lent mitjà per potenciar aquestes connexions. Les xarxes socials, les plataformes col·laboratives, els mòbils o els blogs són algunes vies que l’entorn digital posa a la nostra disposició.

Arribarà el digital a tots els públics? Centre Georges Pompidou. Foto: Conxa Rodà

Arribarà el digital a tots els públics? Centre Georges Pompidou. Foto: Conxa Rodà

Agraïm molt als nostres lectors la bona acollida del blog. Us animem a fer la subscripció per rebre’l cada setmana al correu, a compartir-lo  o a deixar-hi un comentari.

Quins altres temes us agradaria que tractéssim al blog?, quins altres punts de vista del museu i les seves col·leccions us agradaria conèixer?

Website | + posts
Redacció museu

One comment

 • David V ha dit:

  Enhorabona per l’any i pel munt de temes q tracteu!
  No és freqüent que els museus s’expliquin des de dins, sou tot un referent.
  De futurs temes possibles suggereixo que comenteu problemes que us trobeu en la gestió, i construir més relats a partir d’obres.
  Gràcies per les bones lectures.

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.