El 2016 del Museu Nacional: resum visual

4.936

Us presentem un repàs visual del que ha estat el 2016 al Museu Nacional. Ha estat un any d’activitat intensa durant el qual hem aprofundit en línies de recerca al voltant de la col·lecció i en la construcció d’un museu més obert i social. Un dels fets més destacats de l’any ha estat el creixement de la col·lecció de fons medievals, fruit de la donació d’Antonio Gallardo.

Aprofitem per agrair-vos a tots, lectors d’aquest blog, visitants del museu, participants a les activitats, usuaris del web i gent activa a les xarxes la vostra participació.

Exposicions temporals

El Divino Morales

Exposició dedicada a un artista representatiu de la pintura hispana del segle XVI, fins ara no gaire conegut. Per saber més d’aquest artista us recomanem l’article de Joan Yeguas al blog. L’exposició ha estat organitzada conjuntament amb el Museo Nacional del Prado i el Museo de Bellas Artes de Bilbao.

Lluïsa Vidal, pintora del modernisme

3330-055

Aquesta pintora, dibuixant i il·lustradora va formar part de la generació jove dels artistes modernistes catalans. Al blog hem parlat de Lluïsa Vidal, una dona artista en un món d’homes.

Ramon Casas i les ombres xineses d’Els Quatre Gats. Bohèmia i imaginari popular

251686-000_089423 251685-000_089437 251687-000_089443

Un grup d’11 ombres xineses dibuixades per Casas, i retallades i mecanitzades per Josep Meifrèn, han ingressat al museu. Amb aquest motiu i formant part de l’Any Ramon Casas el museu ha presentat una intervenció a sales que mostra aquest conjunt únic en el seu gènere, que entronca de manera visible amb la modernitat, com expliquem al blog.

Marianne Breslauer

3332-019

Per primera vegada al nostre país, una exposició de l’obra de Marianne Breslauer, que inclou la majoria de les fotografies que va fer durant un viatge per Espanya i Andorra, la primavera de 1933.

Picasso/Romànic

3342-050

Pablo Picasso va visitar aquest museu el setembre de 1934, poc abans de ser inaugurat amb el nom de Museu d’Art de Catalunya, i va quedar captivat per la col·lecció d’art romànic. Tenia 52 anys, però el seu interès per l’art medieval català havia començat abans, a la seva joventut, i es va perllongar en el temps, com mostra aquesta exposició, oberta fins a finals de febrer de 2017.

Intervencions artístiques sobre la col·lecció

America Sanchez. Retrats romànics. Tintes sobre paper

3260-014 3260-010

Una proposta artística de petit format que ha mostrat els dibuixos inèdits que America Sanchez havia realitzat a partir de la col·lecció d’art romànic del museu. El resultat ha estat un conjunt de retrats dels personatges que apareixen a les pintures romàniques. Paral·lelament, America Sanchez ha comentat una selecció d’obres del museu que podeu veure en aquest itinerari virtual.

García/Olivares: Vinyetes

3291-041

El museu ha establert una passarel·la amb el món del còmic dins el marc de la col·laboració amb el Saló del Còmic, i ha convidat Santiago García i Javier Olivares, guanyadors del Premi Nacional de Còmic amb la seva magnífica novel·la gràfica Las Meninas, a presentar alguns dels seus treballs al museu.

Sala 83 – David Bestué

3319-016 3319-003b

Un projecte de relectura a la col·lecció a través dels ulls de l’artista contemporani David Bestué.

La col·lecció creix

Donació Antonio Gallardo, noves obres mestres al museu

Aquest ingrés ha estat el més rellevant dels últims anys a les col·leccions medievals del museu.

Ingrés de cinc obres sobre el paper del fons històric del PSUC 

psuc 251691-000_089872

El PSUC i ICV han fet donació al Museu Nacional d’un conjunt de cinc obres sobre paper de Ràfols-Casamada, Maria Girona, Josep Maria Subirachs, Josep Guinovart i Francesc Todó, noms imprescindibles de l’art català de la segona meitat del segle XX.

Dipòsit d’un pacífic de Pere IV

312787-000_087287p

Com a governant, Pere de Portugal va fer encunyar una nova espècie monetària d’or que, per raons propagandístiques, va anomenar pacífic. El museu ha rebut en dipòsit un exemplar, adquirit per la Generalitat de Catalunya.

Conservació, restauració i recerca

L’art català de la Postguerra a la Transició

El museu treballa per reforçar la col·lecció d’art de la segona meitat del segle XX. Aquest 2016 ha iniciat un projecte a llarg termini de recuperació de l’art català que va de la Postguerra a la Transició. Es tracta de (re)escriure el relat sobre l’art català d’aquesta època i marcar l’ampliació de les col·leccions exposades al museu. Per impulsar l’intercanvi d’idees sobre aquesta nova historiografia, els passats 24 de maig i 7 de juny, hem organitzat unes taules de debat l’Ateneu Barcelonès.

Congrés de Joieria

Celebració al novembre del 3r Congrés Europeu que ha analitzat la joieria en diàleg amb les diferents arts i els artistes, des de l’època medieval fins als artistes consagrats a la modernitat, en un context d’abast internacional i en paral·lel a les col·leccions del museu.

Salvem el Violinista

3284-073 3284-106

Fa 12 anys es van observar les primeres alteracions a l’escultura d’El violinista, a causa de la incompatibilitat dels materials amb què està feta: una ànima de fusta recoberta de plom. Els estudis han permès bastir una proposta de restauració, complexa i costosa, que s’està duent a terme gràcies a la campanya de micromecenatge Salvem el violinista que van organitzar els Amics del Museu Nacional.

Restauració

m-l-g-fay_le-quartier_1897_cartell_neteja-per-facing_ombres-xineses l-demorales_ecce-homo_1570-80_extraccio-mostres i-smith_estudi_1914-18_proces

Aquest 2016 s’han restaurat, entre d’altres, algunes de les obres de Ramon Casas i d’El Divino Morales, per poder ser exposades, i s’ha començat a treballar en la producció d’Ismael Smith, per encarar l’exposició dedicada a aquest artista que el museu ha previst pel 2017.

Públics

Creixem amb l’art: festa de cloenda del projecte Tàndem

3311-046 3311-034

El Projecte Tàndem ha arribat al final i ho hem celebrat amb una gran festa. Des del curs 2013-2014 el museu i l’Escola Miquel Bleach hem treballat en el marc del projecte Escoles Tàndem, amb l’objectiu d’enriquir l’experiència educativa, la qualitat dels aprenentatges i la millora dels resultats acadèmics a través de l’art i el patrimoni.

Dia de la dona

Hem celebrat el Dia Internacional de les Dones, en col·laboració amb l’Institut Català de la Dona, amb la projecció gratuïta de Big Eyes (Tim Burton, 2013). La presentació ha anat a càrrec de Rosa Regàs.

3273-011 3273-001

Creadors en residència: B-Toy

3293-034 3293-021

La coneguda street artist BTOY, amb els alumnes de l’Institut Lluís Domènech i Montaner, ha creat dos murals en el context de la setena edició del programa Creadors en Residència. Ambdós murals, un al museu i l’altre a l’institut, s’han ideat i realitzat conjuntament. Podeu veure el mural Identitats de forma gratuïta fins al febrer de 2017 a l’espai annex a la Sala Oval.

Casal d’estiu: somien els androides en el museu del futur?

Per primera vegada, el museu ha organitzat un casal a l’estiu: cinema, noves tecnologies, moltes aventures i una nit al museu. Els nens i les nenes han acompanyat en Neo en el seu viatge al passat per poder viure el present i canviar el seu futur i el del museu

3321-003 3321-026

Nous menús romànic i modernista de la xef Fina Puigdevall a l’Òleum

oleum

La xef Fina Puigdevall, del restaurant Les Cols, amb dues estrelles Michelin, ha creat i dissenyat una carta, expressament per al restaurant Òleum del museu, que s’inspira en les nostres col·leccions d’art romànic i modernista.

Audioguies

Noves audioguies multimèdia en 7 idiomes que ofereixen recorreguts per les col·leccions del museu.

audioguia_3 audioguia_5

Els dilluns al Museu Nacional

Documental televisiu Els dilluns al Museu Nacional, elaborat pel programa Tria33 i emès pel canal 33 el 28 de desembre.

dilluns

A la foto, el director del museu, Pepe Serra, presentant el visionat previ que s’ha fet al museu.

La Col·lecció viatja fora del museu

Ramon Casas, la modernitat anhelada

casas

En el marc de la commemoració de l’Any Ramon Casas, el museu ha organitzat, conjuntament amb els Museus de Sitges i l’Obra Social “la Caixa”, l’exposició central, que també ha co-comissariat. Aquesta exposició, que es pot visitar a Sitges fins al 19 de febrer de 2017, i viatja després a Madrid (7/3/-11/6/2017) i a Palma (5/7/-29/10/2017), presenta aproximadament unes 200 obres, entre pintures, dibuixos i cartells, moltes de les quals pertanyen a les col·leccions del museu.

El Museu de la Garrotxa ha rebut 13 obres del Museu Nacional per renovar el seu discurs

039150-000

El Museu de la Garrotxa ha rebut en dipòsit 13 obres dels artistes Joaquim i Francesc Vayreda, Rafael Benet, Ignasi Mallol, Ramon Martí Alsina, Modest Urgell, Xavier Nogués, Lluís Rigalt i Joaquim Sunyer. Aquest dipòsit s’inscriu en la línia estratègica del nostre museu d’ampliar la política de préstecs als museus del país.

Fortuny a Granada

granada

El museu ha organitzat, conjuntament amb el Patronato de la Alhambra y Generalife i l’Obra Social “la Caixa”, una gran exposició retrospectiva dels anys del pintor Marià Fortuny a Granada. Visitable al Palacio de Carlos V dins el recinte de l’Alhambra, fins el 26 de març de 2017.

Gaudí ha viatjat al Brasil

11

Un conjunt de la col·lecció modernista del museu ha viatjat al Brasil per participar a l’exposició Gaudí: Barcelona 1900. Els restauradors que van acompanyar les obres han explicat l’experiència en aquest article del blog.

Digital

Tecnologia Beacons a les sales d’art modern (prova pilot)

3339-012

El museu ofereix un recorregut interpretatiu de la nova presentació de la col·lecció d’Art Modern via una app i sensors beacons. S’ofereix en català, castellà i anglès i, en aquesta fase pilot, només per a Android.

El museu a Visitmuseum, la nova app dels museus de Catalunya

visitmuseum2_0

Visitmuseum és la primera app que reuneix informació dels museus de Catalunya, en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Actualment recull 229 equipaments museístics.
La iniciativa ha estat promoguda pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement.

Convidats a compartir experiències digitals a la Xina i a Argentina

confe_shanghai xina

El museu ha fet una petita gira per les ciutats xineses de Chengdu, Shanghai i Wuhan per presentar els nostres projectes digitals. A l’Argentina, hem impartit un seminari i tallers sobre comunicació digital a professionals de museus de Buenos Aires i de Salta.

Tot l’equip del museu us desitgem un molt bon 2017!!!

nadala-2016-2000pxmolta

Fotos: Marta Mérida, Àlex Masalles, Conxa Rodà

 

 

Website | + posts
Redacció museu

3 Comments

  • Gabriel Vilaginés ha dit:

    Molta feina aquest 2016 !!!
    Felicitats pel vostre entusiasme

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.