Cinc maneres d’aconseguir el benestar: crònica gràfica de dos mesos juntes

1.940

Teresa González

En un post anterior ja us anunciàvem el projecte Art Gran, impulsat per l’Agencia de Salut Pública de Barcelona amb la participació de sis museus i institucions culturals de la ciutat. El projecte, que té com a objectiu treballar per a l’envelliment actiu i per combatre la solitud no volguda de la gent gran, va quedar aturat per la pandèmia, però, finalment, el mes d’abril d’aquest any es va poder reprendre i han estat dos mesos de treball intens. En aquest article, i a l’espera de tenir els resultats de la recerca que està fent l’Agència sobre la totalitat del projecte Art Gran, volem apuntar algunes evidències en forma de crònica gràfica.

Per fer-ho utilitzarem el concepte Five ways to wellbeing desenvolupat per la New Economics Foundation com a resultat de la comissió Foresight Project on Mental Capital and Wellbeing del govern britànic (2008). La Comissió va identificar un conjunt d’accions que promouen el benestar i la salut de les persones, i que són: connectar, estar actiu, prendre consciència, seguir aprenent i donar.

Després de dos mesos de treball intens amb el grup de dotze dones més grans de 65 anys, podem afirmar rotundament que, al llarg d’aquest temps, hem transitat per aquestes cinc maners de benestar; primer, de manera tímida, però, finalment, sentint-nos que formàvem part d’una xarxa de complicitats, interessos i circumstàncies vitals que estem segures que perduraran.

Ara us deixem amb una petita crònica gràfica que evidencia amb imatges aquest recorregut:

Connectar

Connectar amb les persones del teu entorn, amb la família, els amics, el veïns i veïnes, amb la teva comunitat; construir aquestes connexions dona suport i enriqueix el dia a dia. En el cas del nostre grup, les participants eren totes del barri de Gràcia i Camp d’en Grassot; no es coneixien, excepte dues, que eren veïnes, però, al final del projecte, totes formen part d’un grup de WhatsApp que els permet mantenir-se connectades. El repte ara és que els serveixi per organitzar-se i seguir compartint experiències que els siguin enriquidores. Les activitats que han desenvolupat els han facilitat conèixer-se entre elles treballant plegades en un projecte comú.

Estar actiu

Estar actiu vol dir practicar algun tipus d’exercici cada dia i descobrir quin és el que més encaixa amb les nostres necessitats, però també vol dir ser actives comunicant-se entre el grup o fent recerca sobre temes d’interès. Desplaçar-se en transport públic i que no els faci mandra pujar a la muntanya de Montjuïc va ser tot un repte per a persones de més de 65 anys. Això, però, ha permès descobrir entorns per a moltes d’elles desconeguts, com el Jardí Botànic Històric, caminar juntes fent un bon passeig i, fins i tot, abraçades als arbres, veure com se’ls despertava una sensorialitat que moltes vegades, en una ciutat com Barcelona és difícil d’experimentar.

Prendre consciència / Ser curiós

Prendre consciència, ser curiós, assaborir el moment, ser conscient del món que et rodeja i del que estàs sentint, descobrir la bellesa d’un detall i plasmar-ho de manera creativa en un paper. Aturar-nos per gaudir d’una vista, una olor, un gust, els sons i les textures que ens envolten. Tot això ho hem pogut practicar visitant les sales del Museu i descobrint els petits detalls que amaguen les obres d’art, o fent una bona passejada i escoltant el cant dels ocells, o admirant-nos davant un petit capgròs que esdevindrà granota en un rierol del Jardí Botànic. I també estant atentes al que la ciutat i el barri amaguen, tot redescobrint i coneixent la vinculació històrica d’alguns espais, locals, edificis… amb alguns dels artistes representats en el Museu com els Vallmitjana, Nonell, Picasso, Gargallo, Mir o Lluïsa Vidal, entre d’altres.

Seguir aprenent

Aprendre coses noves i redescobrir-ne d’altres que ens interessaven i havíem oblidat. Fer connexions entre allò que sabem i allò que aprenem. Compartir la nostra expertesa, que és acollida i rebuda amb interès per totes. Descobrir un entorn meravellós com la Biblioteca del Museu, on el seus professionals ens incentiven la curiositat i les ganes d’aprendre gràcies a una selecció de llibres i revistes que ens proporcionen noves idees per desenvolupar en els tallers de creació. Explorar diferents tècniques artístiques sense tenir por de l’errada, del que està bé o malament, simplement pel gust d’experimentar.

Donar, ser generós

Donar, ser generosa, vol dir fer alguna cosa per un amic/amiga o persona desconeguda. Donar les gràcies a algú, somriure. Sentir que formes part d’una comunitat. Es pot ser generós de moltes maneres, i al llarg del projecte la generositat s’ha posat en pràctica cada dia: les mediadores culturals —la Marina, la Marta i la Carolina— i les mediadores socials —la Gemma i la Clara—, donant el seu temps a les participants perquè agafessin confiança tot participant i aprenent coses noves. Però també ho han estat les participants amb totes les persones del grup, quan compartien coneixements i saviesa, o donant-se suport emocional entre elles i manifestant una enorme gratitud.

I tot plegat, acompanyat de bones converses, recollides de forma gràfica per la Marta i la Carolina, a les sales de la col·lecció d’art modern, sobre allò que ens inspiraven les obres d’art, sobre com ens connectaven amb les nostres vivències, els nostres records i els nostres desitjos. Compartint expertesa, construint coneixement plegades; en definitiva, gaudint de l’art i de formar part d’una petita comunitat d’amigues.

Marta Aumatell

Carolina Belén González

Agraïments especials a la Marina Sintes, la Gemma Jordà, la Clara Camins, la Carolina Belén González i la Marta Aumatell, que han estat les ànimes perquè aquest camí hagi estat enriquidor i segur per a totes les participants. També són autores de les fotografies d’aquest article. I a les participants: Maria, Roser, Núria, Marcel·la, Agustina, Mari Carmen, Rosa, Glòria, Maria, Mercedes, Helga i Montserrat.

+ posts

Departament d’Accessibilitat i Inclusió

Teresa González
Departament d’Accessibilitat i Inclusió

One comment

  • josep ha dit:

    Molt interesant aquest article.

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.