La programació de 2018 del Museu Nacional

2.973

Us presentem la programació del Museu Nacional d’Art de Catalunya per al 2018, centrada per dues grans exposicions de dimensió i vocació internacional. Aquestes exposicions impliquen la col·laboració amb museus internacionals i suposen el desplegament de temàtiques i artistes relacionats directament amb les col·leccions permanents del museu, tot establint ponts i noves lectures amb els grans moviments artístics internacionals.

Exposicions

William Morris i companyia: el moviment Arts and Crafts a Gran Bretanya

La primera gran mostra que el museu presentarà el 2018 és la dedicada a William Morris i el moviment Arts and Crafts, organitzada conjuntament amb la Fundación Juan March. S’hi explora el gran moviment artístic europeu relacionat amb el modernisme, un dels pilars de les col·leccions del Museu Nacional.

William Morris

William Morris, fotografiat per Emery Walker, c. 1887. Museo Nacional de Artes Decorativas, Madrid

William Morris és una de les figures més rellevants de les arts, les lletres i la cultura britànica de finals del segle XIX. El moviment Arts and Crafts va sorgir al voltant de 1880 i es va convertir en la corrent dominant en l’artesania i el disseny britànics fins aproximadament 1914; malgrat que la seva influència va persistir en algunes zones fins a ben entrat el segle xx.

L’exposició presenta 300 peces importants de mobiliari, tèxtils, papers pintats, joies, vidre, ceràmica, metal·listeria, enquadernacions, pintura, dibuix, gravat i fotografia.

William Morris, Brodat Honeysuckle, 1880. Font: William Morris Gallery, Londres

És la primera vegada que s’organitza al nostre país una mostra sobre aquest tema i, per fer-ho, ha estat essencial la col·laboració del Victoria and Albert Museum i del British Museum. Al Museu Nacional es podrà visitar del 22 de febrer fins al 20 de maig de 2018.

Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol

Juntament amb la Fundació Gala Salvador Dalí, el museu prepara la primera gran exposició dedicada a Gala, una figura fonamental per entendre l’univers surrealista.

Eric Schaal, Gala treballant al Somni de Venus, 1939. Eric Schaal © Fundació Gala- Salvador Dalí, Figueres, 2017

Malgrat la seva notable popularitat, Gala Dalí continua sent encara avui un enigma. La mostra, comissariada per Estrella de Diego, descobrirà una Gala que es camufla de musa mentre construeix el seu propi camí com a artista: escriu, dissenya roba, imagina i crea la seva pròpia imatge, a més de convertir-se en essencial en el desenvolupament artístic de Dalí.

Salvador Dalí,  Retrat de Gala amb dues costelles de xai en equilibri sobre la seva espatlla, cap a 1934 © Fundació Gala- Salvador Dalí, Figueres, 2017

L’exposició Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol reunirà un conjunt excepcional d’obres de Dalí, a més de diferents objectes que van pertànyer a Gala i una selecció d’obres d’altres artistes. Les obres procedeixen en bona part de la Fundació Gala Salvador Dalí, així com del Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida), el Centre Pompidou i altres museus i col·leccions privades. Es podrà visitar al Museu Nacional del 5 de juliol al 14 d’octubre de 2018.

L’art a les portes del 68: Pop i noves pràctiques artístiques a Catalunya

Una de les novetats de 2018 serà la posada en marxa d’una sèrie d’exposicions centrades en els anys 50 a 70 del passat segle. La primera d’elles, L’art a les portes del 68: Pop i noves pràctiques artístiques a Catalunya, serà una exposició de petit format, fruit de la tasca d’investigació que el museu ha realitzat en els últims anys per abordar en profunditat l’art català d’aquest període.

Norman Narotzky, I Am a Man, 1968-1969

Pacifisme, revolució sexual, crítica al capitalisme, exploració sense límits de la creativitat individual, són alguns dels reptes fonamentals manifestats pels artistes d’aquests anys, als quals s’afegeix la resistència al context específic del franquisme. La mostra retratarà un moment de tensió i entusiasme que va obrir les portes a una nova sensibilitat.

Comissariada per Alex Mitrani i Inma Pietro, està prevista per a novembre-desembre de 2018.

Intervencions a la col·lecció

El plantejament que fem de la col·lecció ja no és permanent, sinó canviant. Hi afegirem capes de lectura i es facilitarà la generació de diferents relats perquè el visitant esculli i es creï el propi relat.

Noves sales d’art modern: la llarga postguerra i la possibilitat de l’avantguarda

Durant el 2018 s’obriran dues noves sales dedicades a l’art de la postguerra i l’avantguarda, que amplien els límits del relat històric fins als anys 60 del segle XX.

Ràfols Casamada, El Balcó, 1947

A l’espera de l’ampliació futura del museu, aquestes sales seran una prefiguració del desplegament de l’art dels anys posteriors a la Guerra Civil i funcionaran com una exposició flexible i experimental dins de la col·lecció permanent.

Otho Lloyd, Plaça de Sant Agustí Vell, 1946

Incorporacions a l’exposició permanent i noves lectures de les obres d’art modern

El museu es proposa intensificar la tasca de mediació i incorporar noves capes de lectura a la col·lecció d’art modern, per fer-la més accessible als diferents públics.

S’hi inclouran progressivament obres dels artistes d’avantguarda a partir de fons d’altres institucions i col·leccions particulars. Una de les novetats serà la col·laboració amb el Museu Picasso de Barcelona per reforçar la presència d’aquest artista a la col·lecció.

Sala d’art modern del museu. Foto: Marta Mérida

Projectes d’artista

Pedro G. Romero. Habitació

A les sales dedicades a la Guerra Civil, dins la col·lecció d’art modern, s’exposaran els treballs de Archivo F. X. al voltant de les anomenades txeques psicotècniques d’Alphonse Laurencic instal·lades als temples dels carrers Valmajor i Zaragoza de Barcelona i al convent de Santa Úrsula de València entre 1937 i 1939.

Aquesta instal·lació s’emmarca en el treball realitzat per l’artista Pedro G. Romero i inclourà material documental, fotografies, films i bibliografia que expliquen la seva funció i significat.

Exposicions fora del museu

La mostra dedicada a Ramon Pichot Ramon Pichot. D’Els Quatre Gats a la Maison Rose es podrà veure a CaixaForum Lleida i a CaixaForum Girona durant el 2018 gràcies a la col·laboració en aquest projecte amb l’Obra Social “la Caixa”.

Ramon Pichot, Germaine, c.1900. Col·lecció Artur Ramon

El segon semestre del 2018 el museu portarà a Brasil una petita exposició, amb caràcter antològic, d’obres de Juli González.  La mostra inclourà totes les seves etapes i registres creatius (metal·listeria, pintura, dibuix i escultura), per tal de valorar un cop més aquesta figura capdavantera de l’avantguarda internacional, pare de l’escultura moderna en ferro.

Juli González, Autoretrat, cap a 1920-1926

Encara podeu visitar…

Les exposicions Ramon Pichot Ramon Pichot. D’Els Quatre Gats a la Maison Rose fins el 21 de gener de 2018 i també Francesc Torres. La capsa entròpica [El museu d’objectes perduts] fins el 14 de gener.

No les deixeu passar!

Enllaços relacionats

Dossier de premsa programació 2018 (pdf – 7 Mb)

Website | + posts
Redacció museu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.