Aquest ha estat un any molt intens per al museu, de transformació, de desplegament de projectes, d’una activitat en alguns moments, fins i tot, frenètica! Us en presentem un breu repàs visual.
La col·lecció
Nova presentació de la col·lecció d’art modern
Aquest ha estat el gran projecte de l’any. Espais nous, obres noves i un discurs diferent. S’hi poden veure unes 1.500 peces, 900 de les quals són pràcticament inèdites, que construeixen un nou relat del context social, històric i artístic dels segles XIX i XX. Per primer cop, s’ha inclòs un àmbit d’art de la Guerra Civil i s’ha arribat fins als anys 1950 amb el moviment Dau al Set.
Una obra de Joan Ponç se suma al museu
Amb motiu del 30è aniversari de la mort de l’artista Joan Ponç, s’ha dipositat al museu l’obra Cabra, que ja es pot veure a les noves sales d’art modern, i s’han celebrat dues jornades per reflexionar sobre la figura de l’artista de Dau al Set.
Les exposicions
Carles Casagemas. L’artista sota el mite S’ha realitzat una feina gairebé detectivesca per reconstruir la vida i producció de Carles Casagemas, el gran amic de joventut de Picasso. La museografia ha plasmat la personalitat de Casagemas, de la mateixa manera que ell, amb la seva obra, va sintetitzar la seva època, una de les més brillants que ha viscut l’art català.
Maniobra de Perejaume El maniobrer Perejaume, a través de pintures, dibuixos, escultures i objectes quotidians, textos literaris, documents meteorològics, estampes i jocs populars convida el visitant a establir relacions en un recorregut que va del barroc a les avantguardes.
Josep Tapiró. El pintor de Tànger S’han pogut veure juntes 25 de les millors obres tangerines de Tapiró, un fet que des del temps del pintor no s’havia produït. Amb motiu dels cent anys de la mort d’aquest artista reusenc, el museu, dins la línia de recuperació d’artistes catalans, ha volgut reivindicar la seva obra amb una mostra monogràfica. Al blog vam explicar la restauració de l’aquarel·la El santó darcawi de Marràqueix.
El pintor Antoni Viladomat. L’obra gràfica d’un precursor Cinc exposicions simultànies a diverses seus han conformat la commemoració que el Tricentenari ha dedicat a mostrar per primera vegada, amb tota amplitud i ambició, el conjunt de l’obra de l’artista, lligada als fets històrics de 1714. Al Museu Nacional s’ha mostrat l’obra gràfica. En el procés de preparació s’ha restaurat l’Autorretrat, que va formar part de l’exposició al Museu d’Art de Girona.
Històries metàl·liques. Art i poder a la medalla europea Esdeveniments polítics, èxits diplomàtics, victòries militars i construccions de famosos edificis públics han quedat immortalitzats en medalles commemoratives anomenades “històries metàl·liques”. La mostra, que estarà oberta fins l’octubre de 2015, reflecteix l’activitat medallística que es va desenvolupar a Europa al llarg dels segles XVII al XIX.
Altres projectes destacats
Congrés internacional d’art romànic
Un centenar d’especialistes d’arreu d’Europa i Amèrica s’han reunit en el tercer congrés internacional d’art romànic que hem coorganitzat amb la British Archaeological Association. Després de Londres i Palerm, el 2014 ha estat el torn de Barcelona, aquest cop per analitzar la figura dels promotors de l’art en l’època romànica. Durant el congrés i fins setembre es va poder veure la mostra Ex ungue leonem. Caps del Mestre de Cabestany, amb quatre caps de marbre provinents de la portada de Sant Pere de Rodes.
El museu ha signat, junt amb altres 12 museus d’art catalans i la Conselleria de Cultura, un conveni que permetrà un millor coneixement i estudi de les col·leccions i el desenvolupament d’activitats i projectes conjunts per a una major projecció social, turística i científica. En paraules del conseller Mascarell, “amb aquest acord tothom hi guanyarà, els museus i els usuaris del país”.
Nou web i nou blog
Heu vist que el nostre web ha canviat d’aspecte i s’ha enriquit de continguts i funcionalitats? Volem que la col·lecció vagi més enllà de les parets del museu i oferir a l’usuari un canal de connexió accessible i obert. A més de les novetats i la informació del museu, hi podeu trobar itineraris virtuals, el catàleg online on hi podeu etiquetar les obres, un glossari, un apartat perquè pugueu connectar amb el museu per la xarxa social que més us convingui i molt més.
Educar a través de les arts: Projecte Tàndem 2013-2016
Gràcies al treball conjunt escola-museu, el patrimoni artístic és present al currículum escolar dels nenes i nenes de 1r a 6è de primària de l’Escola Miquel Bleach, del barri d’Hostafrancs de Barcelona.
“Si tens un grup tens un museu” ha estat el lema del programa social per fer arribar el museu a totes les entitats i els col·lectius de Catalunya. El Museu Nacional els ofereix la gratuïtat de l’entrada i preus assequibles per a serveis complementaris. 58 grups han gaudit ja d’aquest programa.
El 2014 ha estat l’any del desenvolupament d’aquest programa socioeducatiu dels equipaments culturals, en el qual el museu participa, tot oferint a col·lectius en risc d’exclusió social visites guiades, tallers i activitats participatives adequades a les seves necessitats.
Aquest any s’ha desplegat l’acció en Responsabilitat Social amb els grups d’interès i s’ha constituït el Consell Social intern del museu, que implica un nou model de governança, un model innovador que ens pugui portar més lluny i alimentar de debat la presa de decisions. Serà una eina potent d’aportació a la gestió del museu. Així mateix, s’han seguit incrementant les mesures d’estalvi energètic i de minimització de l’impacte sobre el medi ambient.
En el marc de les jornades sobre novel·la negra a Barcelona, al museu es va celebrar una taula rodona sobre els crims i les intrigues més fosques del món de l’art del segle XX, amb escriptors, conservadors i, fins i tot, un membre de l’àrea de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra.
Gaudí a Hong Kong
Cinc peces gaudinianes de la nostra col·lecció han viatjat a Hong Kong aquest any per a una mostra de l’arquitecte català que es va realitzar a la ciutat xinesa.
La nit dels museus
El 12 de juliol quasi 7.500 persones van gaudir d’una nit excepcional amb espectacles de música, dansa i circ.
Concurs fotogràfic Pantocràtor
El Museu Nacional, el Centre del Romànic de la Vall de Boí i la revista Time Out Barcelona vam posar en marxa un concurs fotogràfic que proposava fer una foto a la sala de Sant Climent de Taüll del museu. Es van rebre fotos ben creatives i perspectives ben originals que encara podeu veure al web. Hi va haver votació popular i premi del jurat.
Ja veieu, un any ben mogut que, de vegades, com diu el director, ha fet tensar les costures internes del museu. Tot l’equip hi hem abocat l’esforç i la il·lusió per anar fent del Museu Nacional el gran museu que visitants i ciutadans mereixen. Enfilem el 2015 amb molts projectes en què haurem d’esmolar encara més l’enginy per treure’n el màxim rendiment d’uns recursos que són avui per avui insuficients. Un any en què, a més de la programació d’exposicions, treballarem per a la nova presentació de la col·lecció de Renaixement i barroc.
Enllaços relacionats
Pepe Serra: “Crec en els museus com a àgora pública”
Dossier de premsa programació 2015 (pdf 1Mb)