Educar a través de les arts. El repte del Tàndem de l’Escola Miquel Bleach i el Museu Nacional d’Art de Catalunya

3.296

Capçalera del blog creixemamblart.blogspot.com/ on es pot seguir el projecte. La imatge del tàndem de Ramon Casas i Pere Romeu desplaçant-se entre l’escola i el museu ha esdevingut la icona del projecte.

 

 

 

 

 

De vegades els reptes i les oportunitats són cares d’una mateixa moneda. Mentre que, com a educadors som testimonis de la voluntat d’esborrar les arts del currículum educatiu oficial per part d’alguns sectors dirigents, apareixen a contracorrent projectes com aquest d’Escoles Tàndem. Es tracta de promoure l’èxit educatiu a través del partenariat, durant tres anys, entre un centre educatiu i una institució de referència. Això comporta l’especialització curricular dels centres en una matèria determinada (música, dansa, arts plàstiques, ciència…).

El tret singular del nostre Tàndem: apostar fort pel valor potencial de les arts com a agent educatiu, de creixement dels individus i de transformació social. Impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Departament d’Ensenyament i el Consorci d’Educació de la ciutat es comprometen en un projecte que exemplifica un model de responsabilitat social compartida.

La formació dels mestres a les sales del museu.

Els alumnes de segon presentant l’exposició Les col·leccions del cor.

Contribuir a transformar la realitat educativa de l’escola pública Miquel Bleach del barri de Sants-Hostafrancs, a través de les arts, és el repte que ha assumit l’equip que lidera aquest projecte des del Departament d’Educació del museu fa aproximadament un any.

Per on comencem? «No hi ha manuals ni fórmules màgiques», ens van dir, «cada Tàndem és diferent…». Això no ens va tranquil·litzar massa, però una oportunitat així no es presenta tots els dies! Poder experimentar i influenciar en un context educatiu de proximitat durant un temps dilatat, tenir un peu a les aules i un altre al museu amb tota la riquesa que suposa… el somni de qualsevol educador artístic!

Aquest entusiasme no ens fa oblidar, però, l’abast i la complexitat d’un projecte d’aquestes característiques que requereix un lideratge professional i relacional potent. Aquest rol el compartim des del museu amb l’equip directiu de l’escola i amb la comissió Tàndem integrada per professorat de diferents cicles educatius.

Es tracta de treballar junts cap a un canvi que comporta, per una banda, descobrir i utilitzar les possibilitats de l’art per tractar qualsevol aspecte del currículum, però també ser capaços d’implementar a les aules metodologies orientades cap a la recerca i el treball per projectes. Aquest canvi suposa fer una inversió important en la formació del professorat en la qual participen activament els professionals del museu. Per altra banda, les famílies, en un 99% provinents d’altres cultures, tenen l’ocasió de participar a través del projecte i entrar en un univers que, en altres circumstàncies, segurament restaria inexplorat.

Alumnes de cicle mitjà visitant els espais de reserva de gran format.

Alumnes de cicle mitjà visitant el taller de restauració de pintura.

Treballem plegats per aconseguir que l’escola sigui un espai de vida, obert i capaç d’aprofitar tots els recursos que la realitat cultural ofereix.

A partir de l’interès dels alumnes es tria un tema transversal que posa en marxa projectes de recerca singulars a les aules. Es tracta de connectar la vida quotidiana dels alumnes amb l’actualitat i el patrimoni artístic en un sentit ampli. Dins de cada recerca, les obres d’art apareixen com un mitjà de coneixement i de reflexió sobre el tema que estudiem. Els projectes que fins ara hem desenvolupat en el marc d’aquesta col·laboració: Les col·leccions del cor, Vine al museu! i Bestiaris han portat els infants a descobrir què és el patrimoni a partir dels seus objectes més estimats i a conèixer un museu d’art i com funciona.

Aquest curs continuem amb un projecte nou: Cuines. Si voleu tastar el que es cuina el dia a dia del projecte ho podreu seguir aquí i al blog creixem amb l’art.

 Enllaços relacionats

Projectes amb les escoles

Vídeo de presentació del projecte

-Vídeos del treball dels alumnes per l’escenografia de l’espectacle Vine al Museu!

Educació Infantil

Cicle Inicial

Cicle Mitjà

Cicle Superior

 

+ posts

Departament d'Activitats i Eduacació

Esther Fuertes
Departament d'Activitats i Eduacació

4 Comments

  • […] Educar a través de les arts: Projecte Tàndem 2013-2016 […]

  • […] Què hi fa un artista com tu, a un institut com aquest? Educar a través de les arts. El repte del Tàndem de l’Escola Miquel Bleach i el Museu Nacional … […]

  • […] nostre objectiu, com vàrem explicar en aquest blog a Educar a través de les arts, ha estat millorar la qualitat i el resultat dels aprenentatges i posar el museu a disposició per […]

  • […] Educar a través de les arts. El repte del Tàndem de l’Escola Miquel Bleach i el Museu Nacional d… […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.