Visitant el Museu Nacional d’Art de Catalunya, de veritat

2.849
Céline Mülich

Visitar museus a Barcelona i escriure’n és la meva feina diària, una activitat ordinària que darrerament s’ha convertit realment en una cosa extraordinària.

Amb els museus tancats durant setmanes, vam haver de tornar a l’experiència virtual com, per exemple, consultar el web, les col·leccions online, podcasts, vídeos, xarxes socials o visites virtuals, per gaudir de la bellesa dels museus i les seves col·leccions.

El Museu Nacional ha fet una gran feina de difondre el coneixement d’una manera rigorosa però divertida. El meu post preferit va ser aquell sobre les persones amb el pitjor tall de cabell a les obres d’art 😉 Quina manera tan intel·ligent de connectar amb els usuaris posant en comú un problema real que molts hem experimentat en els darrers dies de confinament!

Ara que el Museu Nacional s’està preparant per reobrir, en lloc d’analitzar la seva presència online, m’agradaria portar-te al museu, guiant la teva imaginació amb les meves paraules. Vine amb mi en una visita tradicional, in situ, que complementa l’experiència online, i no s’hi oposa!

I he escollit aquest museu en particular per la seva col·lecció única, però aquest tema l’abordaré més endavant.

En primer lloc: pugem a la muntanya

Comencem a la Plaça Espanya i el museu no té pèrdua: l’enorme edifici es veu des de tota l’àrea. El camí aparentment és una pujada dreta, però no t’amoïnis, també hi ha escales mecàniques que t’hi porten! I millor encara: hi haurà un bus llançadora gratuït de la Plaça d’Espanya fins al museu!

El museu està ubicat al Palau Nacional, un antic pavelló de l’Exposició Internacional de 1929. El 1934 es va inaugurar el Museu d’Art de Catalunya i va mostrar l’art català des de l’edat mitjana fins al barroc i el 1990 s’hi va sumar l’art modern, que conforma el museu tal com és ara.

L’arquitecta italiana Gae Aulenti va ser la responsable del disseny interior del museu, també va crear el Centre Pompidou i el Museu d’Orsay de Paris!

Vistes de Barcelona des de l’accés al Palau Nacional
Vistes de Barcelona des de l’accés al Palau Nacional. Foto: Jacqueline Glarner

Abans d’entrar, gaudim de les vistes de la ciutat, potser ens asseiem una estona i ens amarem de l’atmosfera per preparar-nos, d’alguna manera, per al que estem a punt de veure.

El Museu Nacional és com tots els museus amb grans col·leccions: has d’orientar-te, sinó et pots perdre en l’art. Definitivament hi ha moltes coses a veure, així que escullo els meus destacats per a la meva ruta personal. Sense jutjar, sense rànquing entre obres d’art o artistes!

Art romànic medieval: únic al món

Amb tot, no hi ha dubte que la col·lecció d’art romànic medieval dels segles XI a XIII és molt especial, així que et recomano que comencis per aquí mentre estiguis fresc (de ment i cos).

Les pintures medievals, retirades de les esglésies dels Pirineus fa 100 anys (per evitar-ne la venda i l’enviament a l’estranger), estan muntades en falsos absis, perquè tinguis una veritable sensació de com es veien en el seu lloc original.

Mestre de la Seu d’Urgell, Absis de Sant Pere de La Seu d'Urgell, segon quart del segle XII
Mestre de la Seu d’Urgell, Absis de Sant Pere de La Seu d’Urgell, segon quart del segle XII. Foto: Jacqueline Glarner

Aquesta part de la col·lecció també compta amb pintura sobre taula, treballs de metall i escultures en fusta i pedra.

Figures del Davallament de Santa Maria de Taüll, segona meitat del segle XII – segle XIII
Figures del Davallament de Santa Maria de Taüll, segona meitat del segle XII – segle XIII. Foto: Jacqueline Glarner

El que més m’agrada en aquestes sales és l’ambient de serenitat. El museu ha aconseguit crear una experiència general, 4D en aquest sentit! Veus l’art, escoltes el silenci i et transportes, d’una manera màgica, 1.000 anys enrere en el temps.

Art modern: amplia el teu horitzó

Hi ha més per veure al museu, així que continuem amb un altre dels meus destacats: la col·lecció d’art modern dels segles XIX-XX, que inclou les obres dels moviments del modernisme i el noucentisme. Necessites alguns noms? Miró, Picasso, Gaudí, per començar amb els que probablement coneixes més.

Sala d’art modern del Museu Nacional
Sala d’art modern del Museu Nacional amb Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem i Ramon Casas y Pere Romeu en un automòbil, a la part superior. Foto: Jacqueline Glarner

Però aquestes sales són una forma fantàstica d’anar més enllà i descobrir artistes que no són tan coneguts per a un públic més ampli, especialment de fora de Catalunya i Espanya. Busca-hi Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Marià Fortuny i les escultures de Juli González!

La presentació d’aquesta col·lecció va ser remodelada fa sis anys per oferir un enfocament més holístic d’aquest període de la història de l’art, que combina, per exemple, pintures, fotografies, cartells i arts decoratives. Igual que a les sales d’art medieval, formen una bella coherència, tan necessària per oferir una visita al museu per ser recordada!

Descansa una estona, descobreix l’edifici

Es nota immediatament que el Palau Nacional no va ser construït per allotjar un museu. Per què si no tindríem una gran sala ovalada o una sala amb una cúpula i una sala del tron, que ara acull el restaurant?

Definitivament, val la pena passejar per l’edifici i al primer pis, a la Sala de la Cúpula, hi ha alguns sofàs agradables per descansar i admirar la cúpula tan ricament decorada.

La Sala de la Cúpula del Palau Nacional
La Sala de la Cúpula del Palau Nacional. Foto: Céline Mülich

Gòtic medieval: artistes amb nom propi

Ara que estem renovats, continuem i fem un salt enrere cap a l’art medieval, aquesta vegada als segles XIII-XV. El que és especial en aquest període és que, realment, és el moment en què apareixen els primers noms relacionats amb l’art català.

Recomano estar atent a les obres de Jaume Huguet, el meu preferit. Les seves pintures es veuen tan fresques i, per anmi, tenen un toc tan modern… i això, que ja tenen una edat!

Jaume Huguet, Sant Miquel, cap a 1455-1460
Jaume Huguet, Sant Miquel, cap a 1455-1460

Evidentment, hi ha molt més per descobrir en aquestes sales, així que fes el que vulguis, passa més temps aquí o passa a la col·lecció següent.

Renaixement i art barroc: troba allò conegut i desconegut

Estàs a punt per a la classe d’història de l’art? En aquestes sales pots veure l’evolució de l’art europeu en els segles XVI-XVIII. Igual que a les sales d’art modern, pots trobar artistes de qui potser fins ara mai no has sentit a parlar, com ara Joan de Burgunya, Ayne Bru i Antoni Viladomat, juntament amb artistes importants i coneguts com són El Greco, Tiziano, Velázquez i Rubens.

Doménikos Theotokópoulos (El Greco), L’Anunciació, 1577-1580 i Paolo Caliari conegut com "Il Veronese", L’Anunciació, entre 1580-1582
Doménikos Theotokópoulos (El Greco), L’Anunciació, 1577-1580 i Paolo Caliari conegut com “Il Veronese”, L’Anunciació, entre 1580-1582. Foto: Jacqueline Glarner

Fins ara, hem passat per les quatre àrees principals d’aquest museu, destacant alguns períodes de temps, artistes específics o l’edifici en si. Per complementar la teva visita, et convido a fer una ullada a la col·lecció completa a la pàgina web i pots afegir fotografia, numismàtica, dibuixos, gravats i cartells a la teva cistella!

Les terrasses-mirador: abraça el museu

Una mica amagat de l’entrada principal del museu hi ha l’ascensor per pujar a les terrasses-mirador. Agafa’l, no deixis de pujar-hi! És un extra de 2 €, però definitivament val la pena. No només per les vistes que té sobre Barcelona, ​​sinó, o especialment, pel fet que en realitat pots caminar per les teulades del museu!

Penso que la sensació és la de fer una abraçada gegant al museu i descobrir-hi detalls que no veuries des de baix.

A més, les vistes cap a la Fundació Miró, el Parc de Montjuïc, l’Estadi olímpic i el Jardí botànic històric són tan especials, que no has de perdre-te-les. Una manera perfecta d’acabar la visita!

La visita del futur

Sens dubte tornaré al Museu Nacional una vegada s’hagi reobert al públic i crec fermament que l’experiència central de visitar el museu no canviarà amb les noves mesures d’higiene implementades. No obstant això, és un factor crucial trobar l’equilibri adequat entre la implementació de les mesures necessàries i la creació d’un ambient acollidor i, per tant, una experiència positiva per a l’usuari.

Posar el focus en aquesta mateixa experiència serà, al meu entendre, més important que mai. I això inclou no només organitzar mostres i exposicions interessants, sinó informar bé els visitants sobre què poden esperar (venda d’entrades, accés, sales que podrien estar tancades, etc.), per guanyar-se la seva confiança abans d’anar cap al museu. Per exemple, sabem que durant un temps les Terrasses-mirador del museu estaran tancades al públic.

Serà interessant veure com evolucionen les visites a museus en el futur, com actuen les persones i com reaccionen els museus (o hauria de ser a l’inrevés, amb un museu proactiu?). Espero que la visita presencial al museu guanyi encara més importància i que moltes persones que no hi estiguin tan avesades tinguin curiositat per experimentar de primera mà el que poden haver vist en els seus ordinadors aquests dies.

Perspectiva del Palau Nacional. Foto de las autores
Perspectiva del Palau Nacional. Foto: Céline Mülich

Céline Mülich és la fundadora de barcelona-museum.de. Formada com a historiadora i historiadora de l’art, la seva feina es centra a proporcionar informació verificada per als visitants potencials a museus, incloent tots els aspectes de la visita.

Céline Mülich

+ posts
Z_ Guest blogger

2 Comments

  • Roger ha dit:

    Bona tarda,
    Volem venir a visitar el museu i per tirar unes bones fotos de vistes de Barcelona, des d’ on les podem tirar desde l entrada del palau nacional que hi han uns bancs o desde el museu encara son millors?
    El palau nacional es dins el museu oi

    Si em poden informar

    Moltes gràcies

    • Ana Ponce ha dit:

      Bona dia i disculpa el retard en respondre. Des de l’entrada principal com bé dius hi ha molt bones vistes. Un altre lloc molt aconsellable són les terrasses-mirador però la que dona a la part de davant del museu està tancada per manteniment. Moltes gràcies pel teu interès.

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.