Cristina Riera
En el marc del programa de Responsabilitat Social Corporativa del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el proppassat 1 de juliol vam dur a terme la VIII edició de la festa El Museu en Família, una celebració per als treballadors on poden venir acompanyats del seus familiars i passar una tarda plena d’activitats lúdiques al museu.
El museu en família
Aquest any, la festa va començar amb una visita a tres espais singulars de l’edifici que no estan oberts al públic general i que, per tant, no es poden visitar habitualment: el taller de restauració, les galeries subterrànies i la sala de control de seguretat on especialistes de cadascun d’aquests àmbits ens van explicar en què consisteix la seva feina.
Al taller de restauració, diverses restauradores ens van detallar les tècniques que apliquen sobre diferents suports (pintura mural, talles de fusta, etc.): vam aprendre què fan per deixar les peces lliures d’insectes, els procediments que utilitzen perquè no es desprengui la policromia d’obres que estan en un estat de conservació precari o com actuen quan restauren una peça que té diverses capes de policromia de diferents èpoques.
Mitjançant el muntacàrregues que serveix per desplaçar obres de gran format (fins a 5.000 quilos) vam arribar a la sala de control, on vam poder veure a través de totes les pantalles espais molt diversos del museu que es controlen amb càmeres de vigilància. Els més petits van poder moure diverses càmeres mòbils com la situada al sostre de la Sala Oval que pot enfocar qualsevol punt d’aquest ampli espai amb molta precisió, fins i tot, permetent observar petits detalls situats a molts metres de distància.
A les galeries subterrànies vam poder veure, per exemple, tota la maquinària necessària pel funcionament de la climatització de l’edifici, fonamental per mantenir la temperatura i humitat imprescindibles per la bona conservació de les obres d’art i el confort dels treballadors i visitants, aplicant mesures per a una millor sostenibilitat, tant econòmica com mediambiental.
En tots aquests espais la gent es va mostrar molt interessada i participativa fent preguntes relacionades amb el que estaven veient i escoltant.
Un cop finalitzada la visita, mentre els participants es dirigien al pati exterior per continuar la festa, un jurat format per tres treballadors del museu i un representant de Vilaplana (patrocinador de la festa) va escollir el guanyador del concurs de pastissos valorant diferents aspectes: la presentació, el sabor i l’originalitat. Va ser difícil seleccionar un guanyador ja que tots els pastissos tenien un gran nivell. Tots els participants van tenir premi i, a més, el guanyador va rebre un bonus regal cortesia de Vilaplana que consistia en un dinar per a 4 persones al Restaurant Òleum.
A partir d’aquest moment la festa ja es va dur a terme a l’aire lliure dins un ambient completament festiu. Els més petits van poder jugar i saltar en un inflable, mentre els adults xerràvem amb els companys de feina i familiars. Tots vam poder gaudir del tradicional berenar durant el qual vam podar tastar tots els pastissos presentats al concurs. Va ser una bona ocasió per deixar el treball de banda durant unes hores i gaudir relaxadament d’una estona de conversa distesa i somriures constants.
El Mercat Solidari: una altra activitat en el marc de la RSC
La festa El Museu en Família és un exemple de les diferents activitats que el museu realitza en el marc de la RSC i que vol impulsar any rere any, però en realitzem d’altres com el Mercat Solidari que durem a terme per tercer any consecutiu a començaments de desembre. En aquest cas, durant tot l’any, els treballadors del museu aporten, voluntàriament i de manera desinteressada, diferents objectes que ja no utilitzen però que estan en bon estat de conservació i que, per tant, poden tenir una segona vida útil en unes altres mans. Podem trobar llibres, joguines, bijuteria, utensilis de cuina, objectes de decoració o accessoris com mocadors, corbates o bosses de mà, entre d’altres. Els preus són molt accessibles ja que el que volem és que la gent s’animi a participar-hi. Tota la recaptació va a parar íntegrament a una ONG (diferent cada any) seleccionada a partir de les propostes fetes pels treballadors del museu.
En la darrera edició, es van recaptar 1.209 euros que es van destinar a la ONG Associació Bona Voluntat en Acció que es dedica a cobrir les necessitats bàsiques de la gent en perill d’exclusió social del Poble Sec (aliments, productes d’higiene personal i de la llar), donar formació (llengües, informàtica, TICS i competències bàsiques d’oficis que facilitin la inserció laboral), dur a terme activitats per a infants i oferir servei d’acollida i elaboració de plans de treball individuals o servei d’intermediació laboral.
Enllaços relacionats
“El museu en família”, una festa d’estiu
Departament de Comunicació