Els àlbums de “Bellezas” del fotògraf Joan Martí i Centellas

5.422
Yolanda Ruiz
Imatge de la Muralla de mar

Imatge de la Muralla de mar que es va començar a enderrocar el 1881 per ampliar el Port de Barcelona

El fotògraf Joan Martí i Centellas, nascut l’any 1832 a L’Alcora i mort el 1902 a Camprodon, va iniciar la seva trajectòria professional a Barcelona, on va estar actiu a diferents seus segons consta al Directorio de fotógrafos en España.

És l’autor de tres àlbums d’imatges amb més reconeixement en la història de la fotografia a Catalunya: Bellezas de Barcelona (1874), Bellezas de Montserrat (1875) i Bellezas de Gerona (1875) editats per Pere Vives Llorens. Els corresponents a les capitals catalanes representen un magnífic mostrari de monuments i arquitectura de l’època d’ambdues ciutats, mentre que el de Montserrat està inspirat en la iconografia del lloc sagrat i s’allunya dels paisatges urbans que es recullen als anteriors.

Aquestes obres cal entendre-les en el seu context temporal: a partir de l’últim quart del segle XIX, gràcies a l’evolució tècnica que suposa la utilització de negatius amb plaques de vidre, molts fotògrafs que fins aleshores havien basat el seu negoci en el retrat d’estudi es decideixen a sortir a l’exterior per copsar fotografies de monuments i paisatges. L’àlbum era un format ideal per presentar-les, tot i que no sempre va ser el més utilitzat, atès que era un producte de distinció que requeria una certa solvència econòmica i el més habitual era la venda periòdica de làmines soltes adreçades al gran públic.

Per a la publicació de les “Bellezas”, es va optar per diverses solucions:

 • presentar les imatges en uns àlbums decorats amb lletres daurades de cost elevat
 • fer una edició econòmica en un format més petit
 • oferir la possibilitat de comprar les fotos individualment i enquadernar-les opcionalment

La Biblioteca del museu conserva els àlbums dedicats a les ciutats de Barcelona i Girona. Us oferim un petit tast de les seves làmines, que constitueixen un testimoni gràfic d’aquestes ciutats a les darreries del segle XIX, quan es trobaven immerses en una profunda transformació urbana, conseqüència de l’enderrocament de muralles i de l’arribada de la industrialització.

Bellezas de Barcelona

Aquest àlbum conté 50 còpies en paper a l’albúmina sobre suport secundari de cartró. Se’n van fer diverses edicions amb variacions en l’ornamentació de les orles del suport i, fins i tot, amb diferents enquadraments dels edificis retratats.

Vista de la ciutat de Barcelona

Làmina 1. Vista de la ciutat de Barcelona

Imatge del Mercat de Sant Josep, conegut com la Boqueria

Làmina 9. Imatge del Mercat de Sant Josep, popularment conegut com la Boqueria, abans de tenir l’estructura metàl·lica que data de 1914

Imatge de la Casa Gibert

Làmina 11. Imatge de la Casa Gibert, projectada per l’arquitecte Josep Oriol Mestres i enderrocada l’any 1895, després de ser aprovada la reordenació definitiva de la Plaça de Catalunya

5. Làmina 17

Làmina 17. L’Estació del Nord, coneguda antigament com l’Estació de Saragossa

Imatge de la Ciutadella

Làmina 27. Imatge de la Ciutadella abans de la celebració de l’Exposició Universal de 1888

Imatge de l’edifici de la Universitat de Barcelona

Làmina 39. Imatge de l’edifici de la Universitat de Barcelona, construït per l’arquitecte Elies Rogent i Amat, que va ser inaugurat oficialment l’any 1874

Bellezas de Gerona

Entre els mesos de desembre de 1876 i el maig de 1877, per encàrrec del Capítol de la catedral de Girona, Joan Martí i Centellas va romandre a la ciutat per realitzar fotografies que veurien la llum en un nou àlbum. L’obra, que consta de 50 còpies en paper a l’albúmina, va ser presentada a l’Exposició Universal de París de l’any 1878, on va obtenir una medalla.

Vista general de Girona

Làmina 1. Vista general de Girona

Estació de ferrocarril inaugurada l’any 1862

Làmina 3. Estació de ferrocarril inaugurada l’any 1862

Pont de pedra de Girona inaugurat l’any 1856

Làmina 5. Pont de pedra de Girona inaugurat l’any 1856

Pont de ferro inaugurat el 1877

Làmina 6. Pont de ferro inaugurat el 1877

Enllaços recomanats:

Exposició sobre Joan Martí a l’Arxiu Fotogràfic de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona l’any 2008

Bellezas de Barcelona

Bellezas de Montserrat

Bellezas de Gerona

+ posts

Biblioteca

Yolanda Ruiz
Biblioteca

2 Comments

 • Gabriel Vilaginés ha dit:

  Gràcies per descobrir-nos aquestes col.leccions antigues de fotografies

 • Gabriel Vilaginés ha dit:

  Gràcies per descobrir-nos aquestes col.leccions antigues de fotografies que ja són part de la història d’aquests indrets.

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.