El nostre Raval i Mapes audiovisuals de la ciutat: dues experiències participatives de fotografia

3.872

El Nostre Raval

L’exposició Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010  ha estat incentiu perquè un grup de joves i, d’altra banda, 11 centres que atenen persones amb discapacitat cognitiva i física desenvolupessin una sèrie de projectes fotogràfics diferents que tenen en comú una mirada atenta sobre el seu entorn urbà més immediat.

El nostre Raval presenta els treballs fotogràfics fets per 25 joves de 13 a 17 anys desenvolupats en el context de l’exposició de Joan Colom. Les imatges copsades per aquests joves, acompanyats per la fotògrafa Mònica Rosselló, ens endinsen en el Raval a través de la seva mirada personal i mostren la quotidianitat del seu barri. Independentment del resultat fotogràfic, que és d’indubtable qualitat, el que aquesta iniciativa valora és l’interès dels joves per la pràctica artística que, duta a terme en el context del museu el transforma en un espai obert que facilita la socialització entre joves de diferents procedències, dóna visibilitat a la seva expressió creativa i esdevé un camp d’experimentació d’aquesta construcció compartida. Encara podeu visitar la mostra a l’Espai educArt del museu fins al 28 de setembre.

Us presentem unes imatges del making of amb alguns comentaris dels joves que hi han participat:

El Nostre Raval

«Estem aprenent a mirar amb altres ulls el nostre entorn, sembla mentida com encara podem descobrir coses del nostre barri, dels carrers per on passem cada dia!»

El Nostre Raval

«Hem anat al museu per visitar l’exposició fotogràfica de Joan Colom i per veure la sala del museu on exposarem. […] Hi ha un munt de possibilitats per començar a activar la nostra creativitat. Com ho farem? Tenim moltes coses per decidir!»

El Nostre Raval

«Amb la Mònica a l’Institut, comentant les nostres fotos, hem començat a pensar com volem fer la nostra exposició. Ens ha portat una maqueta de la sala del Museu Nacional on exposarem per fer proves…»

El Nostre Raval

«De nou al museu hem vist com han quedat les fotografies. Després, amb la Mònica, hem decidit com les posaríem en l’espai de paret que teníem.»

El Nostre Raval

«Prèviament a la inauguració, els autors van poder conversar amb els comissaris de l’exposició Jo faig el carrer dedicada a Joan Colom, David Balsells i Jorge Ribalta, […] i van poder explicar-los de quina manera han creat els projectes…»

El Nostre Raval

«La sala d’exposicions es va omplir de nois i noies, de familiars, fotògrafs, professors i professores… que van poder veure les fotografies exposades.»

Mapes audiovisuals de la ciutat és la segona iniciativa que ha tingut com a referent l’exposició sobre el fotògraf Joan Colom. Aquesta mostra ha estat punt de partida perquè 265 usuaris i 40 educadors d’11 centres que atenen persones amb discapacitat cognitiva i física facin un treball de reflexió i creació sobre la ciutat, el barrii la relació quotidiana dels participants amb el seu l’entorn urbà més immediat. El projecte ha conclòs en una col·lecció de petites peces audiovisuals realitzades a partir del muntatge de les imatges i els sons que els mateixos participants han pres dels seus espais i llocs propers i els resulten especialment significatius. Cadascuna de les peces ens mostra les seves visions particulars de l’entorn urbà.

Acompanyats pels educadors dels centres i pels professionals del món de la fotografia i del cinema Pablo García, Adrià Cillero i de la sonidista Verònica Font, s’ha facilitat l’apropiació per part dels participants d’alguns dels recursos expressius de la fotografia i del so que utilitzarien en la recerca i documentació per desenvolupar un petit procés de creació a l’entorn de l’espai urbà i els seus usos. L’experiència els ha permès explorar i documentar llocs singulars del seu entorn i, sobretot, potenciar en els usuaris la consciència del que els envolta de manera creativa.

Aquí teniu un petit recull de les fotografies del making of acompanyades d’alguns comentaris dels educadors dels centres. Les peces audiovisuals es presentaran en públic a finals d’any i estaran disponibles al web del museu.

Mapes Audiovisuals

CO La Marina i 1981 Mecànica (Grup ASPROSEAT). «El hecho de acercarles al mundo de la fotografía de una manera tan cercana y práctica ha sido muy gratificante para ellos. Se han abierto a descubrir otras maneras de mirar, escuchar y expresarse. […] Al principio fue difícil porque no estaban acostumbrados a este tipo de fotografías. Después su visión cambió y eran críticos con las fotos. […] Algunos de ellos no habían cogido una cámara de fotos nunca y fue muy motivador. […] Redescubrieron el barrio y les gustó mucho hacerlo. Ellos decidieron qué se ponía y qué no, la duración, las imágenes, el sonido y el texto… lo cual hace que realmente lo viviesen como un proyecto suyo. […] Implicación, mayor interés, descubrimiento del mundo de la fotografía y más de un usuario ha descubierto una nueva afición. […] Cuando hemos hecho alguna actividad extraordinaria, son ellos los que se encargan de hacer las fotografías. Saben cómo encuadrar, le dan valor a la imagen que quieren fotografiar.»

 
Mapes Audiovisuals

CO i SOI ASPACE Badalona.

Mapes Audiovisuals

Fundació Artesà. «Han descobert una nova forma de mirar la fotografia, més enllà de mirar i disparar, […] es preocupaven més per buscar una foto diferent a les que estan acostumats a fer. […] van tenir clar que volien fotografiar des d’un primer moment espais que eren molt significatius i quotidians per a ells. La tasca complexa va ser que canviessin el “xip” i fessin fotos diferents, tenint en compte les ombres, colors, perspectives, detalls, etc. […] Han après a escoltar i a parar atenció als sons que anaven sentint pel carrer. […] Des del primer dia s’anaven fixant en tot el que sentien, fins i tot quan no estàvem fent aquest taller, com per exemple en altres sortides, de camí al gimnàs, durant els seus desplaçament al centre, etc. […] Va servir per prendre consciència de la importància de saber mirar, veure i escoltar. Molts d’ells venien amb fotografies i sons que havien gravat pels carrers amb els seus mòbils, tenien la tasca ben present durant el seu dia a dia.»

Mapes Audiovisuals

CO TEB Estació.

Mapes Audiovisuals

SOI i STO TEB Castellar. «A observar més detingudament la seva ciutat, essent ells els protagonistes alhora de copsar amb la càmera allò que els ha cridat més l’atenció i enregistrant els sons que han escollit. […] Els participants van poder parar atenció als diferents sons i escoltar-los després de l’enregistrament. Els feia especial gràcia sentir la seva veu gravada. […] La creativitat s’ha afavorit donant-los l’espai i la oportunitat per decidir i experimentar tant amb la fotografia com amb el so, acceptant, recollint i donant validesa a allò que ells escollien.»

Mapes Audiovisuals

CTO ASPACE Poblenou.

Mapes Audiovisuals

CO Bogatell. «Va ser un món nou per descobrir, utilitzant materials de caire professional del món de l’àudio i el so.»

Mapes Audiovisuals

CO TEB Verdum i Tallers Bellvitge.

Mapes Audiovisuals

CO TEB Barceloneta.

Aquestes dues iniciatives s’han dut a terme de la mà de l’associació A Bao a Qu, Mar Morón i dels fotògrafs Mònica Rosselló, Pablo García, Adrià Cillero i la sonidista Verònica Font.

Dos projectes, dues maneres d’apropiar-se i de ser protagonistes del fet creatiu.

Enllaços relacionats

Els joves al museu

FotografiaEnCurs

Vídeo (29,56 min) de TEBVist sobre el projecte fet pels mateixos participants.

Projecte Mapes audiovisuals de la ciutat

 

+ posts

Departament d’Accessibilitat i Inclusió

Teresa González
Departament d’Accessibilitat i Inclusió

One comment

  • […] El nostre Raval i Mapes audiovisuals de la ciutat: dues experiències participatives de fotografia […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.