Us presentem la programació d’exposicions del Museu Nacional d’Art de Catalunya per al 2019, centrada per la primera gran mostra antològica sobre Bartolomé Bermejo, un dels pintors més fascinants del segle xv i per la retrospectiva de gran format del fotògraf barceloní Oriol Maspons. Al Museu Nacional continuem aprofundint en el coneixement de la col·lecció, donant a conèixer els artistes, i col·laborant amb museus homòlegs, nacionals i internacionals.
Exposicions
Bartolomé Bermejo
Organitzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya conjuntament amb el Museo del Prado, l’exposició reuneix obra de diversos museus del món i permetrà admirar en tota la seva dimensió l’obra de Bartolomé Bermejo. Tindrà lloc de febrer a maig de 2019.
El Museu Nacional ja va acollir al 2003 una exposició amb obra de Bermejo al voltant de la Pintura Gòtica Hispanoflamenca. Ara es mostraran algunes obres cabdals que no van poder ser en aquella ocasió, com la Pietat Desplà, recentment restaurada (podeu consultar el catàleg del procés de restauració d’aquesta obra a la biblioteca del museu).
Oriol Maspons
La primera gran exposició retrospectiva sobre l’obra del fotògraf barceloní Oriol Maspons. L’exposició farà un recorregut per més de quatre dècades d’intensa activitat en els camps del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat. Es podrà veure de juliol de 2019 a gener de 2020.
Antoni Fabrés
L’escultor i pintor Antoni Fabrés i Costa amb 21 anys, essent alumne de l’Escola Llotja de Barcelona, guanyà una pensió per anar a Roma, ciutat que en aquells moments era el destí natural dels artistes que destacaven. En arribar-hi, un any després de la mort de Marià Fortuny, Fabrés es va dedicar al dibuix, a la pintura i a l’aquarel·la, tres tècniques que va dominar com ningú altre a la seva època. Aquesta exposició es podrà veure de maig a setembre de 2019.
Escultura de postguerra a Catalunya
L’exposició Objecte, tòtem i matèria proposarà una revisió de les principals línies d’experimentació de l’escultura catalana d’avantguarda durant la postguerra a Catalunya.
En un context hostil i dominat per l’escultura acadèmica oficial, artistes com Joan Brossa, Àngel Ferrant o Joan Miró es proposaren recuperar les iniciatives de la nova escultura d’avantguarda assajades durant el temps de la República pel grup ADLAN: l’objet trouvé, l’escultura primitiva o l’escultura abstracta. S’anunciaren així les tres principals vies d’experimentació que guiarien una nova generació d’escultors d’avantguarda durant la postguerra que, com Josep Maria Subirachs, Moisés Villèlia, Marcel Martí o Francesc Torres Monsó, començaren a sobresortir en el marc de l’efervescent context artístic barceloní de finals dels anys 1940.
L’exposició vol revisar també una de les grans especialitats de l’escultura de postguerra: l’abstracció.
Col·lecció
Al museu treballem intensament en la col·lecció d’art modern i especialment en el període de postguerra i les dècades següents, un període clau de l’art a Catalunya.
L’art de la postguerra i la segona avantguarda, 1940-1980
El Museu Nacional vol incorporar a la col·lecció l’art de l’època que va de la postguerra i el franquisme a la recuperació de la democràcia i els inicis de la postmodernitat, període que s’ha anomenat segona avantguarda i que fins ara ha estat poc estudiat.
A partir d’un intens procés de recerca, el museu està realitzant una tasca de patrimonialització per configurar la col·lecció d’aquest període.
Les obres que ingressen, gràcies a donacions, dipòsits i adquisicions, s’exposaran a les sales finals d’art modern, com una perllongació del relat que ofereix la col·lecció permanent.
Durant l’any 2019 es presentaran les obres d’Aurèlia Muñoz, Joan Claret, Ramón Llovet, Magda Bolumar, Fin (José Vilató), Francesc Todó, i Messa (Francesc Sempere Fernández de Messa).
Aquesta és una col·lecció en construcció, que s’anirà enriquint atès que al llarg de l’any es preveuen més incorporacions.
Donació Aurèlia Muñoz
La família de l’artista ha fet donació al museu de set obres tèxtils i una col·lecció de dibuixos que permeten apreciar la qualitat del seu treball en els anys de naixement del llenguatge de l’art tèxtil contemporani. Aquestes obres s’exhibiran temporalment en el context del projecte de conformació i desplegament de la col·lecció de l’art de postguerra i segones avantguardes.
Revisitades, les seves obres mostren un refinament, un rigor avantguardista i una pertinença expressiva que no només obliga a rescatar-les per a la història sinó que permet lectures en clau de contemporaneïtat.
Diàlegs amb la col·lecció
Aquest és un projecte que convida a artistes contemporanis a dialogar amb la col·lecció com una forma d’establir ponts entre la societat, el present i les obres que atresora el museu.
Oriol Vilapuig
L’artista Oriol Vilapuig explora les ermites del romànic i, a través de la tècnica del grattage, recupera relleus, paviments, símbols que havien quedat ocults, espais quasi invisibles per al visitant ocasional. Fragments que havien quedat vedats, que el museu havia obviat i que ara, gràcies a la feina d’aquest artista, surten a la llum i s’exposaran a les sales de la col·lecció d’art romànic.
Projectes en col·laboració
El còmic underground a Barcelona
Coincidint amb el Saló del Còmic i el 40 aniversari de la revista El Víbora , el museu organitzarà una mostra sobre el còmic underground de la dècada de 1970 i la seva eclosió a la mítica revista, un fenomen cultural i artístic especialment vinculat a la ciutat de Barcelona.
Aquesta exposició suposa un pas més en la línia de treball que portem a terme el Museu Nacional per incorporar el còmic a les activitats i a la col·lecció, com un llenguatge visual més, que reflexa un context històric i artístic i que connecta amb el nostre present.
ORATIONIBUS #SR, a partir del llibre de Santiago Rusiñol
Iniciem una col·laboració amb el Teatre Nacional en el marc de la temporada teatral dedicada aquesta tardor a Santiago Rusiñol.
El mes de novembre de 2018 es representarà al museu l’espectacle Orationibus #SR, un concert performance basat en el llibre Oracions, de Santiago Rusiñol.
Vinculat amb aquest espectacle s’exposarà un petit conjunt d’obres de Rusiñol de la col·lecció del museu: olis, dibuixos i cartells de l’artista.
Encara podeu visitar…
L’exposició Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol fins el 14 d’octubre.
No la deixeu passar!
A més a més, abans d’acabar l’any s’inaugurarà l’exposició LIBERXINA, Pop i noves pràctiques artístiques, 1966-1971, i el projecte d’artista Habitació.
La setmana vinent us explicarem les exposicions que viatgen fora del museu durant el 2019.
Enllaços relacionats
Dossier de premsa programació 2019 (pdf – 18.3 Mb)