Els 5 itineraris virtuals preferits pels usuaris del web del museu

2.572
capcalera

En l’entorn digital treballem per tal que l’experiència dels usuaris sigui enriquidora. Per això, al web del museu podeu trobar diferents itineraris virtuals que presenten recorreguts complementaris a les visites que el museu ofereix a la col·lecció. El significat de la presència de determinats animals en obres romàniques o la relació entre la música i la imatge són algunes de les curiositats que es poden trobar quan naveguem per aquests itineraris.

Hem analitzat quins dels 9 recorreguts que actualment oferim són els més visitats pels usuaris del web, i us esmentem els cinc primers del rànquing:

El romànic en context: on, quan i com

Una mirada en profunditat al romànic, el primer art medieval occidental que va assolir l’homogeneïtat i la internacionalització. El terme romànic va ser adoptat al segle XIX per designar unes manifestacions artístiques que es consideraven deutores de l’art romà de l’antiguitat, especialment en arquitectura. A través d’aquest itinerari, podeu conèixer l’origen i les característiques de la col·lecció d’Art Medieval Romànic (segles XI-XIII) del museu, una de les més importants del món.

A un cop d’ull

Un viatge a través de 35 obres que us permeten conèixer de prop la diversitat i la riquesa de la col·lecció del museu. Des del romànic fins a l’avantguarda; des de pintura mural fins a tresors de monedes; des del Mestre de Sant Climent de Taüll fins a Salvador Dalí Tot això sobre la base del catàleg online que ofereix càpsules de coneixement d’algunes de les obres catalogades.

El bestiari en el romànic

Descobrint la tendència moralitzant dels bestiaris. A partir del segle XII els pensadors medievals van descobrir la naturalesa com un camí per assolir el coneixement, i els animals es van convertir en exemples per al comportament humà. En nombroses obres del museu, es pot veure reflectida aquesta idea, amb l’aparició d’animals tant reals com fantàstics, fruit de l’imaginari de l’època.

Podeu veure l’àlbum dedicat al bestiari a Pinterest.

Els interiors modernistes a Barcelona

El modernisme en el context artístic català. Aquest itinerari virtual ofereix els exemples més representatius de l’Art Modern a la ciutat de Barcelona. Destaquen especialment les arts decoratives. La ingent activitat constructiva de Barcelona després de l’Exposició Internacional de 1888 dóna pas a una època daurada d’arquitectes i els seus dissenys envaeixen tots els espais de la vida quotidiana.

Josep Puig i Cadafalch, Llum de sostre amb decoració floral, cap a 1900

Les veus del romànic

La relació de les imatges amb la música del romànic. Un interessant recorregut que revela com les societats dels anys del romànic estaven habituades a escoltar amb els ulls, a mirar narrativament els missatges de l’art. Aquest itinerari convida els usuaris a compartir l’experiència mitjançant àudios de cants representatius de l’època medieval, l’època en què els artistes van crear les obres que s’han escollit.

Iohannes. Taller de la Ribagorça, Frontal d’altar de Cardet, segona meitat del segle XIII

Com es pot deduir, el romànic és, sens dubte, l’art pel qual els usuaris virtuals senten major curiositat, tant pel seu origen com per les seves singularitats menys conegudes. No hem de menystenir el modernisme, l’altre punt fort de la col·lecció del museu, i l’itinerari que recorre alguns dels interiors modernistes també és dels més visitats: un recorregut paral·lel per la ciutat de Barcelona, que dóna a conèixer els màxims exponents de l’arquitectura moderna del segles XIX i XX. El segon itinerari més vist en català i castellà, però el primer en anglès és el del “A un cop d’ull”, aquell que recorre la diversitat de la col·lecció del museu en tots els seus aspectes, aquell que no et pots perdre si només tens un parell d’hores per visitar el museu i te’n vols endur una visió global.

collage-blog

Per acabar aquest article incloem el comentari personal de Cristina Juan, una estudiant en pràctiques, que ens ha deixat la seva impressió sobre els itineraris virtuals del web. Us deixem les seves paraules perquè els seus interessos i les seves inquietuds potser també poden ser els vostres. Amb els seus pensaments us convidem a endinsar-vos en aquest apartat del web i a fer-lo realitat si mai visiteu el museu presencialment:

«La curiositat em va dur a obrir l’apartat del web dedicat als itineraris virtuals per la col·lecció. Hi ha nou recorreguts. El primer que em va cridar l’atenció van ser les temàtiques que ofereixen. “El bestiari en el romànic”, “L’evolució de la dona” o “La música de les natures mortes” són algunes de les qüestions que em comencen a indicar la singularitat dels seus continguts. Cadascun d’aquests itineraris s’endinsa en l’art d’una forma original i alternativa, i ens submergeix, en tant que visitants virtuals, en algunes obres, de les quals ens revela algun significat dels elements que les componen.

»Ens descobreixen detalls que a simple vista passen desapercebuts. Per exemple, una de les pintures de Sixena, la que mostra un griu (ser híbrid amb cap d’àguila i cos de lleó) lluitant contra un dragó alat, és una escena que, més enllà del que hi veiem, representa l’etern combat entre el bé i el mal.

»O, a partir de les obres del museu, ens expliquen temes que desconeixem o que no esperem descobrir en un museu d’art. Així, per exemple, en l’itinerari sobre l’evolució de la dona, a través de les transformacions en la moda i el disseny de vestuari durant l’època del modernisme i art déco, arribem al moviment sufragista que lluitava pels drets de la dona.

»I no tot és art, també hi ha música, la música que inspira l’obra d’art. Així, a l’obra Absis de Santa Maria d’Àneu veiem una Maiestas Mariae, als peus de la qual unes criatures alades entonen una triple lloança al Pare, al Fill i a l’Esperit Sant. Un himne que va passar a formar part del repertori gregorià, representat en una obra en la qual imatge i música van de la mà.

»Aquestes curiositats són algunes de les moltes que revelen els itineraris virtuals. Sens dubte, una dosi de coneixement que farà que visitem la col·lecció del museu amb altres ulls, podent localitzar aquests detalls en les obres i entenent la realitat del context en què es van crear.»

Us animeu a crear el vostre propi itinerari?

Website | + posts
Redacció museu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.