Us presentem un repàs visual del que ha estat el 2015 al Museu Nacional. Aprofitem per agrair-vos a tots, lectors d’aquest blog, visitants del museu, participants a les activitats, usuaris del web i gent activa a les xarxes la vostra participació. Entre tots estem construint un museu més obert i social.
Exposicions temporals
Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat, 1929-1939
Un dels primers fotògrafs a utilitzar el nou llenguatge visual de la Nova Visió. Com a fotoperiodista, va cobrir els principals esdeveniments polítics, socials i esportius de la ciutat.
Del segon origen. Arts a Catalunya, 1950-1977
L’art català després de Dau al Set i fins als inicis de la democràcia, a través dels artistes, les seves obres, les exposicions o els projectes editorials.
Incòlume. Natures mortes del Segle d’Or
Flors, aliments i objectes minuciosament representats. Més enllà del fet purament estètic, les obres contenen un missatge simbòlic amagat: ens recorden el caràcter transitori de l’existència o la fugacitat de la bellesa.
Xavier Gosé, 1876-1915. Il·lustrador de la modernitat
Dibuixant, reporter gràfic de la moda del moment, dandy…? Un dels millors artistes del París de la belle époque. Oberta fins el 20 de març de 2016! Animeu-vos a clicar l’animació en vídeo.
Intervenció a les sales de la col·lecció
Jo, Joan. Una talla romànica recuperada
Una obra restaurada al museu i convidada a la col·lecció d’art romànic, procedent del VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a qui agraïm la col·laboració.
La col·lecció creix
Instal·lats a la col·lecció d’art modern dos vitralls inèdits de Gaudí gràcies al dipòsit d’un particular.
La cabra de Joan Ponç, nou dipòsit al museu
Amb aquest motiu es va celebrar un acte d’homenatge al galerista, dinamitzador cultural i col·leccionista Salvador Riera.
Creació artística a les sales i noves mirades al museu
L’inconscient pictòric (festival LOOP)
El vídeo art de la Fundació Sorigué ha dialogat amb les obres del romànic i del modernisme.
ClanDestines per Destí? Històries de dones
Espectacle amb motiu del Dia internacional de les dones on la dona ha estat protagonista a través de temàtiques com el part, la prostitució, l’amor, el desamor…
La Mirada Il·lustrada: 26 reportatges gràfics del museu
Com veuen el museu els joves creadors? Publicació i exposició de la seva interpretació il·lustrada, amb una visió polièdrica del museu. Una col·laboració del Museu Nacional i l’escola EINA.
Presentació del llibre Museu Nacional d’Art de Catalunya: un itinerari
Ofereix la visió personal del museu del galerista Artur Ramon, farcit d’anècdotes i curiositats sobre les obres de la col·lecció.
Concert de l’Orquestra Simfònica de l’Esmuc
La Sala Oval s’ha convertit en un gran auditori amb la interpretació de les peces de Richard Strauss i Joan Manén en una reestrena vuitanta anys després del concert del Palau de la Música Catalana.
Nit del Museu Nacional
Com cada mes de juliol, una nit de celebració, amb el museu obert fins a la 1 de la matinada i espectacles. Enguany han estat l’IT Dansa de l’Institut del Teatre, la Marxing Dixie Band del Taller de Músics i l’Ateneu Popular 9barris.
Dos dies d’espectacle de dansa gratuït a la Sala Oval, en col·laboració amb el Mercat de les Flors.
El Nadal del Museu Nacional
Una tarda de circ amb el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel i un concert del Cor Infantil de l’Orfeó Català han estat activitats centrals de la programació de Nadal del museu.
Digital
Noves APPs
Dues noves aplicacions per tenir tot el museu a la mà: Unique Visitors, que convida a la creació d’itineraris personals de al col·lecció, i CloudGuide que inclou rutes del museu i d’altres museus europeus.
Nou Portal de Fotografia a Catalunya: www.fotografiacatalunya.cat
Inscrit en el Pla Nacional de Fotografia, amb l’ objectiu de fer accessible i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani de Catalunya. El museu ha codirigit el procés d’elaboració del portal, junt amb l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, amb la col·laboració d’una comissió integrada per fotògrafs i altres d’experts. Diverses institucions han aportat part dels seus fons. Al 2016 es creixerà amb més centres, més autors i més imatges.
Conservació i recerca
Restauració i cessió d’una obra
Hèrcules buscant les Hespèrides, d’Aleix Clapés, s’ha restaurat i s’ha cedit al Palau Güell, la seva ubicació original.
Restauració i reinstal·lació reixes de Gaudí
Restauració de diverses reixes i altres elements arquitectònics procedents d’edificis de Gaudí, i suport en la definició de la seva nova presentació i en la instal·lació, de nou, al jardí de la Casa Museu Gaudí, al Park Güell.
Presentació dels volums de Barcelona de la Enciclopedia del Románico
Una col·laboració del museu amb la Generalitat, l’Obra Social de la Caixa i Red Eléctrica.
Micromecenatge
+ Amics, + llibres!
Campanya de Sant Jordi, a iniciativa dels Amics del museu, per aconseguir adquisicions a la Biblioteca Joaquim Folch i Torres. S’ha aconseguit un gran nombre de donacions i apadrinaments de llibres!
Responsabilitat Social
Setmana Apropa Cultura
Activitats del conjunt d’equipaments ‘Apropa Cultura’ per sensibilitzar la societat sobre la importància de fer accessible la cultura a les persones que més ho necessiten.
Projecte Escoles Tàndem
Treballat al llarg de tot l’any. Com a tancament de curs, s’ha celebrat una festa amb els nens i nenes de l’Escola Miquel Bleach que han lluït disfresses inspirades en obres del museu. El projecte continuarà fins al 2017.
Nous serveis al visitant
Servei de bar a les Terrasses-Mirador
Al nou espai des d’on es té una vista panoràmica espectacular de la ciutat.
Xarxa de Museus d’Art de Catalunya
Desenvolupament de la Xarxa, increment de dipòsits i cessions d’obres a museus catalans –Sitges, Olot- i formació han estat actuacions destacades.
Internacional
El museu ha realitzat nombrosos préstecs d’obres per a exposicions com Velázquez al Kunsthistorisches Museum de Viena i a les Galeries Nationales du Grand Palais de París; Titian – Vanitas, the Poet of the Image and the Shade of Beauty al Castell de Praga; i Zurbarán: una nueva mirada, al Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid.
Convidats pel Met al Global Museum Leaders Colloquium
El Metropolitan Museum de Nova York ha convidat 14 directors de museus d’arreu del món, entre els quals el nostre, a una trobada que ha estat una oportunitat excepcional per debatre reptes dels museus avui i per intercanviar experiències i projectes.
Incorporats al Groupe Bizot, grup internacional d’organitzadors de grans exposicions
Tot l’equip del museu us desitgem un molt bon 2016!!!