Què podem fer al museu (més enllà de les exposicions)?

3.572
Norma Vélez

Estrenem un nou any amb moltes propostes d’activitats ben diverses per poder viure el museu a través d’experiències lúdiques i d’aprenentatge. La programació d’activitats contribueix a convertir el museu en un espai social, de creació, reflexió i debat, amb propostes que potencien aquests àmbits. Són els nostres bàsics, que van creixent amb els projectes que us presentem, amb el focus sempre posat en ser un museu més accessible i que estigui a l’abast de més persones.

Museu social

Amb la mirada posada en el compromís social, el museu desplega cada any un programa al voltant del Dia Internacional de les Dones. Sumat a les cites habituals —visites a les col·leccions i itineraris al web en clau de gènere, i entrada gratuïta per a les dones el 8 de març—, l’actriu Irene Escolar donarà veu a les dones “lorquianes” en l’espectacle Leyendo Lorca. A més, explicarem als més joves Petites històries, grans dones, que contaran les trajectòries vitals i professionals de dones excepcionals, vinculades amb la temàtica dels diferents museus que les organitzem.

Espectacle Leyendo Lorca, amb l'actriu Irene Escolar

Espectacle Leyendo Lorca, amb l’actriu Irene Escolar

Espectacle Leyendo Lorca, amb l'actriu Irene Escolar

Espectacle Leyendo Lorca, amb l’actriu Irene Escolar

Aquest any, convertirem també en programació permanent la lluita per la llibertat i la dignitat de les persones LGTBI, organitzant diverses activitats amb motiu del Pride. L’especialista en temes queer i de gènere Víctor Ramírez ens guiarà en les Mirades insubmises, unes visites que proposen lectures disruptives de la col·lecció. Projectarem també la pel·lícula Ocaña, retrat intermitent, òpera prima de Ventura Pons (1978), i organitzarem una acció artística a la Sala Oval.

Ocaña, retrat intermitent de Ventura Pons (1978)

Ocaña, retrat intermitent de Ventura Pons (1978)

Museu, espai de creació

Amb la finalitat de promoure la creació artística, sumarem a les nostres propostes habituals la Invasió Artística, una festa de la creació, i farem aflorar el talent de persones que treballen al museu amb una mostra de les seves obres amb motiu el Dia Internacional dels Museus. L’espai que ocupa el còmic —el novè art— creixerà en la programació a través d’exposicions d’artistes a l’espai EducArt i a l’Espai Annex, acollint els artistes En Residència, participant en la Festa del Dibuix Big Draw o en el Festival Construint a la Sala, etc.

Gregory Peck i Ingrid Bergman a Spellbound

Gregory Peck i Ingrid Bergman a Spellbound. National Board of Review; photo by Selznick International Pictures, Vanguard Films – New Movies, the National Board of Review Magazine for November 1945, Volume XX, Number 8, front cover

Més enllà de les arts plàstiques, al museu també és possible gaudir de la resta de manifestacions artístiques, com ara el cinema, les arts escèniques i la dansa, la música, el teatre, la literatura o les accions artístiques. Pel que fa al cinema, i sempre de la mà de la Filmoteca de Catalunya, podrem acostar-nos a les obres, biografies d’artistes o el procés creatiu mitjançant el cicle 7è Art. Cinema al Museu. Enguany us proposem les pel·lícules Spellbound (Recuerda) d’Alfred Hitchcock (1945); Cézanne et moi de Danièle Thompson (2015); Camille Claudel 1915 de Bruno Dumont (2013); Visages Villages d’Agnès Vardà (2017), i Wonderstruck de Todd Haynes (2017), una pel·lícula dirigida a tots els públics.

La música tornarà a sonar a les sales amb nombroses activitats a càrrec de l’Esmuc, el Conservatori del Liceu i el Taller de Músics. A més, acollirem el Barcelona Obertura Spring Festival i donarem la benvinguda al bon temps amb un cicle de concerts al terrat.

Música a les sales del museu

Música a les sales del museu

Música a les sales del museu

_

La dansa i les arts escèniques hi seran presents amb els espectacles programats amb l’Institut del Teatre i el Mercat de les Flors. Entre ells, la companyia Arrangement provisoire de Jordi Galí ens portarà l’espectacle Orbes. Cos, matèria, temps, espai i relacions són els conceptes clau d’aquesta instal·lació en què els cinc intèrprets són, alhora, constructors i materials.

Reflexió, anàlisi i debat al museu

Com a espai de reflexió, anàlisi i debat, al museu trobareu ben sovint jornades, congressos, cursos, conferències, taules rodones, xerrades o comentaris d’obres. Enguany, la col·lecció que protagonitzarà aquestes activitats serà la d’art modern, que acaba de créixer amb noves sales dedicades a la postguerra i la segona avantguarda, obres de Picasso i amb el projecte Habitació, de Pedro G. Romero.

Reflexió, anàlisi i debat al museu

Reflexió, anàlisi i debat al museu

Reflexió, anàlisi i debat al museu

_

Amb la intenció d’arribar a públics joves, l’estiu serà el moment de desafiar-los amb un joc de preguntes i respostes dinamitzat que es jugarà a diferents museus de la ciutat. Serà la tercera edició del Museum Quiz Summer Tour.

Museum Quiz Summer Tour al museu, edició anterior

Museum Quiz Summer Tour al museu, edició anterior

No podem oblidar les propostes més lúdiques: la Nit dels Museus i la Revetlla del Museu Nacional. Aquest any, a més, volem commemorar el centenari de l’inici de la campanya d’arrencaments de pintures murals dels Pirineus. Recordarem aquesta campanya, que va salvar de l’espoli conjunts tan emblemàtics com el de la Vall de Boí.

Nit dels museus, edició anterior

Nit dels museus, edició anterior

Nit dels museus, edició anterior

_

I, com sempre, participarem en els festivals de la ciutat: BCNegra, Flic, Barcelona Poesia, Barcelona Novel·la Històrica, 48h Open House Barcelona, Setmana de l’Artesania de Catalunya, etc.

Aquest 2019, no us perdeu aquestes cites i moltes d’altres que podreu anar seguint al nostre espai web per viure el Museu Nacional.

Enllaços relacionats

Activitats del Museu Nacional d’Art de Catalunya

+ posts
Norma Vélez

5 Comments

 • Guillermo Herrera ha dit:

  ??????

 • Núria Marrasé ha dit:

  Si us plau, MNAC podrieu fer alguna exposició “tàctil”? Quasi no hi ha res per a persones invidents.
  Gràcies.
  Núria Marrasé

  • Redacció museu ha dit:

   L’accessibilitat universal és un dels fonaments principals de l’estratègia del museu i una obligació per llei. De fet l’acció principal d’accessibilitat del 2019 serà adaptar el museu per la visita de persones amb discapacitat visual. Ja s’està treballant per poder oferir el més avit possible els recursos necessaris perquè les persones cegues o amb baixa visibilitat puguin gaudir del museu. Anirem informant dels progressos. Moltes gràcies pel teu interès, Núria!

 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.