“El museu en família”, apropant les noves generacions

2.305
Cristina Riera

La festa El museu en família és una trobada anual en la qual participem els treballadors del museu acompanyats dels nostres fills, néts, nebots, etc. Un dilluns a la tarda, amb el museu tancat, compartim els espais de feina i de la col·lecció, en un ambient distès i de bona convivència. La d’aquest any, celebrada el 29 de juny, ha estat la quarta edició.

Primerament, vam visitar diferents espais interns del museu on un professional de la casa ens va fer una explicació de l’àmbit visitat. Els més petits van aprendre què s’hi fa i com es treballa, al museu. A Biblioteca i les terrasses es va fer visita lliure.

Al centre de control vam veure de quina manera es garanteix la seguretat del museu. Vam experimentar què passa i com s’actua quan salta una alarma i com, a través de les càmeres, podem veure diferents espais de l’edifici i apropar i allunyar la imatge per fer el seguiment del que succeeix a la Sala Oval, per exemple.

Centre de control

Centre de control

A les galeries vam conèixer com les màquines estan a disposició de la conservació de les obres d’art i vam aprendre com es poden garantir les condicions climàtiques dins les sales o com acabar amb els insectes que poden infectar les obres d’art. També vam observar com és un climatitzador per dins.

Galeries

Galeries

Un dels espais que més va sorprendre va ser la sala de reserva [vídeo] de grans formats on vam veure algunes reixes on hi havia pintura mural de 1929 del Palau Nacional traspassada a tela i preparada per penjar, amb decoració de nens, sirenes, peixos i temes marins. També vam comptar els passos que hi havia al llarg d’una de les reixes per recordar si a casa nostra trobàvem un espai tan gran i vam fer un breu exercici de matemàtiques per calcular quants metres quadrats de reixes hi havia per penjar pintura en aquest espai. Els nens van ajudar a girar les manetes de les reixes per obrir-les.

A les sales de numismàtica, els més petits van aprendre en què es diferencien les medalles de les monedes i van experimentar amb diferents instruments que s’utilitzen per manipular, estudiar, mesurar i catalogar els materials numismàtics com un peu de rei, una lupa, una balança i uns guants de cotó.

Sala d’exposicions de numismàtica

Sala d’exposicions de numismàtica

Un altre espai visitat va ser el taller de restauració, on vam observar de prop diferents obres d’art que es troben en procés d’intervenció. Hi vam conèixer com s’efectua i quins materials s’utilitzen. Una restauradora va explicar als més petits que el taller és l’hospital de les obres d’art i que a les peces també se’ls fan radiografies per saber el seu estat de conservació. Mitjançant una lupa binocular vam contemplar detalls d’un retaule barroc.

A la Biblioteca vam passejar per la sala de consulta i vam veure com estan distribuïts els llibres segons classificació temàtica.

Tot seguit, al Gabinet de Dibuixos i Gravats ens van ensenyar com s’emmagatzemen i quins materials s’utilitzen per a la correcta conservació d’aquestes obres. El que més va copsar l’atenció dels petits va ser el poema explicat a partir dels dibuixos de Liliana d’Apel·les Mestres.

Gabinet de Dibuixos i Gravats

Gabinet de Dibuixos i Gravats

Per acabar, a les terrasses vam poder gaudir de les magnífiques vistes de Barcelona, inèdites encara, fins i tot, per a molts barcelonins.

Un cop finalitzada la visita, les 60 persones (31 nens i 29 adults) que vam assistir a la festa vam sortir a un dels patis exteriors on esperava el tradicional berenar i els nens van poder jugar amb un inflable, jocs de taula gegants, a futbol, a bàsquet, fer bombolles de sabó i practicar globusflèxia. A més, aquest any, com a novetat, es va realitzar un concurs de pastissos en què hi van participar cinc famílies. Els pastissos, elaborats pels nens ajudats per algun familiar, van poder ser tastats per tots el assistents, un cop el jurat del concurs va fer públic el nom del guanyador.

Va ser una experiència enriquidora perquè, d’una banda, els nens van aprendre el treball que es du a terme en diferents àmbits del museu de manera divertida i s’ho van passar molt bé berenant i jugant a l’aire lliure i, de l’altra, els treballadors del museu vam tenir l’oportunitat de passar junts una tarda lúdica en companyia de les nostres famílies. Aquesta iniciativa, sorgida de l’equip del museu, s’insereix plenament en la tasca de Responsabilitat Social en què estem immersos de fa temps.

pastissos2 5-pastissos
6-jocs

+ posts

Departament de Comunicació

Cristina Riera
Departament de Comunicació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.