Contes als museus per a nenes rebels

3.126
Norma Vélez

Una activitat per a públic familiar amb l’objectiu de reivindicar el paper de la dona en els àmbits de la investigació i la creació.

Una experiència del grup de treball Museus i públics

El Museu Nacional juntament amb el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim, el Museu del Disseny i el Museu d’Arqueologia ens hem organitzat per oferir l’activitat Contes als museus per a nenes rebels. La iniciativa ha sorgit del grup de treball Museus i públics, format per professionals d’educació, activitats i gestió de públics de diversos museus catalans.

Contes als museus per a nenes rebels

El grup Museus i públics ens permet compartir informació, experiències, problemàtiques, aprenentatges i nous enfocaments, i també generar projectes conjunts. L’estiu passat ens vam estrenar amb el concurs de preguntes i respostes Museum Quiz Summer Tour, que perseguia captar públic jove. L’experiència va ser tan satisfactòria que ja treballem en la segona edició. Enguany vam tornar a la càrrega amb aquesta nova activitat, que es va proposar fer valer el paper de la dona en la societat.

Els contes: les dones protagonistes

Els dissabtes a la tarda d’aquesta primavera, els Contes als museus per a nenes rebels han acostat els més petits a la vida de dues dones relacionades amb la temàtica de cada centre. L’actriu Cristina Cervià n’explicava les històries, escrites expressament per a l’activitat per la Marta Armengol a l’estil de l’exitós llibre Contes de bona nit per a nenes rebels, d’Elena Favilli i Francesca Cavallo.

Mentre la Cristina contava les biografies, la il·lustradora Sònia González embadalia el públic dibuixant els contes en directe. En alguns casos, a més, els nens i les nenes han pogut conversar amb les seves protagonistes, visiblement entusiasmats de poder xerrar amb la primera faronera, amb una navegant oceànica de competició, una oceanògrafa especialista en microbiologia marina o una ceramista.

En aquesta ocasió, les nostres dones rebels han estat Llúcia de la Marca, Lluïsa Vidal, Kathleen Kenyon, Gertrude Bel, Lynn Margulis, Asunción Bastida, Elvira Pujol i Font, Anna Corbella i Madola (Maria Àngels Domingo Laplana). Models inspiradors i protagonistes, totes elles, de contes que no giren al voltant de prínceps blaus.

El valor del treball col·laboratiu

L’activitat ens ha permès incorporar algunes dones extraordinàries en els relats dels museus i ha gaudit d’un gran èxit de públic, de ressò mediàtic i d’unes enquestes d’avaluació molt satisfactòries. A més, organitzar activitats conjuntes amb altres equipaments permet multiplicar idees i coneixements en la concepció, el desenvolupament i la valoració de la proposta. Tot plegat millora la qualitat dels resultats i els aprenentatges dels equips implicats.

El procés resulta molt més amè i el suport dels altres centres està garantit. Contactes, consells, cables i altres pertrets van i venen d’un centre a un altre. Molts dels companys assisteixen a les sessions dels altres museus i ofereixen el seu suport. I, encara millor, ens permet compartir uns públics que poden gaudir d’una activitat que no seria la mateixa si l’haguéssim organitzat en solitari, independentment un centre de l’altre.

La preocupació del Museu Nacional per la lluita contra la discriminació de la dona en l’àmbit artístic i intel·lectual no és nova. Cada mes de març despleguem una programació d’activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones que inclou visites comentades en clau de gènere, itineraris virtuals a la pàgina web, projeccions de cinema, espectacles i portes obertes per a totes les dones.

 

Enllaços relacionats

Dones artistes del Museu Nacional

L’evolució de la dona il·lustrada a l’art

Lluïsa Vidal, una dona artista en un món d’homes

+ posts
Norma Vélez

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.