Sant Miquel de Cuixà: de les pedres a les paraules

3.377
Jordi Camps

Sant Miquel de Cuixà: un indret excepcional del romànic

Un dels monuments més espectaculars i enigmàtics del romànic català és sens dubte el monestir benedictí de Sant Miquel de Cuixà, al vessant nord dels Pirineus i a l’ombra d’aquell Canigó admirablement evocat per Mossèn Cinto Verdaguer.

El conjunt arquitectònic manté la seva presència imponent i el seu paper com a obra fonamental de l’art medieval, malgrat una història marcada per moments d’abandonament, destrucció d’alguns dels seus espais més singulars i la dispersió. Aquest gran centre conserva importants elements, especialment dels segles X-XII. A més, la seva història està agermanada amb la del monestir de Ripoll i la de la catedral de Vic, mostra eloqüent d’uns camins entrecreuats, especialment en època de l’abat Oliba, que ho va ser de Cuixà i Ripoll, a banda de bisbe de Vic.

Monestir de sant Miquel de Cuixà

Vista general del monestir de sant Miquel de Cuixà

Claustre de sant Miquel de Cuixà

Claustre de sant Miquel de Cuixà

Què són les Jornades Romàniques?

Cuixà està d’actualitat per la celebració de les Jornades Romàniques (o Journées Romanes), que hi tenen lloc ininterrompudament des de l’any 1969, de manera que enguany se’n celebrarà la 50a edició. Es duen a terme durant gairebé una setmana del mes de juliol, en les antigues dependències del monestir mateix (al municipi de Codalet, al costat de Prada, Conflent). Organitzades per l’Association Culturelle de Cuxa, estan adreçades a estudiosos i afeccionats de l’art medieval. Amb un fort poder de convocatòria, les jornades han pogut reunir, ja des dels inicis, especialistes  internacionals. Per Cuixà hi han passat personalitats com Marcel Durliat o Serafín Moralejo, entre d’altres. És de destacar la col·laboració intensa del voluntariat en la logística de tots els aspectes relacionats amb l’organització i el desenvolupament del programa.

El Museu Nacional hi ha estat implicat de diverses maneres des del començament. Les sessions, ordenades segons un tema que ha actuat com a fil conductor, han permès explicar i debatre a fons qüestions com ara les catedrals, els models artístics, la pintura mural, les relíquies i el tresor, entre moltes d’altres. També s’ha prestat una atenció especial a la contextualització de l’art romànic de la zona rossellonesa i del conjunt de Catalunya.

Un ambient singular

Les sessions es combinen cada any amb visites a monuments de la Catalunya Nord i, en ocasions, en diades senceres, de més al sud del país o de centres del Llenguadoc. L’entorn excepcional i auster de l’abadia i les sortides comporten un ambient de convivència entre organitzadors, conferenciants i participants, que fa de les jornades una trobada també marcada per un fort esperit de convivialitat, sense perdre el caràcter erudit i científic. En tots els aspectes, és una fita ineludible en la trajectòria de qualsevol persona interessada en l’època romànica i una experiència vital. Tots aquells que hem tingut la fortuna de participar-hi ens hem pogut enriquir gràcies a elles.

Sant Genís de Fontanes, al Vallespir

Visita del grup al monestir de sant Genís de Fontanes, al Vallespir

Sant Pere de Rodes

En el monestir de Sant Pere de Rodes, a l’Empordà

Els Cahiers, un clàssic de les publicacions sobre art romànic

Una segona columna de les jornades és la publicació, també de manera continuada, de la revista Les Cahiers de Saint-Michel de Cuxa, que inclou els textos de les conferències de les sessions de l’any anterior, a mena d’actes. De prestigi internacional, amb el temps s’han convertit en una eina imprescindible per a l’estudi de l’art medieval. Els treballs també inclouen nombroses aportacions sobre el romànic català, fet extensible lògicament a les obres del Museu Nacional (els absis, les imatges, els frontals d’altar…).

Les Jornades i els Cahiers han contribuït enormement a l’estudi i la difusió del romànic català i a la seva contextualització en el marc de l’Europa Occidental i la Mediterrània.

Cahiers de Saint-Michel de Cuxa

_

La cinquantena edició: balanç d’un èxit

Les Jornades del 2018, entre el 9 i el 14 de juliol, amb el títol Què és l’art romànic?, tracten sobre quina és la visió actual de l’art romànic després de 50 anys. Una mena de balanç de tota la feina feta durant dècades. Una fita molt meritòria que cal posar en relleu i que cal saber transmetre a les futures generacions d’estudioses i estudiosos de l’art medieval. Estem ja a punt per aprendre i escoltar, com cada any, més paraules, entre les pedres velles.

Enllaços relacionats

Association Culturelle de Cuxa

+ posts

Art Medieval

Jordi Camps
Art Medieval

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.