“L’obra de la setmana” celebra la publicació número 100!

4.382
Martí Casas

Coneixeu L’obra de la setmana? Es tracta d’una iniciativa digital dels Amics del Museu Nacional: una entrada setmanal, amena i didàctica, per donar a conèixer les obres de les diferents col·leccions del Museu.

El mes passat, el nombre d’entrades que s’han publicat al web dels Amics va assolir una xifra màgica: el número 100. Per celebrar-ho, volem explicar-vos amb una mica més de detall com va sorgir aquesta iniciativa.

Pierre-Louis Laideguive

Maurice Quentin de la Tour, Pierre-Louis Laideguive, cap a 1761

La Trini

Ramon Casas, La Trini, 1916

Un casament

Olga Sacharoff, Un casament, 1919-1923

Com va néixer la proposta?

Des de finals de 2014, com a professional vinculat als Amics, redacto i publico les presentacions de L’obra de la setmana que es difonen setmanalment als perfils oficials de Twitter i Facebook del Museu Nacional. D’ençà de l’abril de 2016, aquests textos també es publiquen al web dels Amics del Museu Nacional, per tal de donar major difusió i visibilitat als continguts tot posant-los a disposició de tothom en una plataforma on poden ser consultats per qui vulgui i quan es vulgui.

L’objectiu de la proposta és oferir una difusió periòdica de les col·leccions del Museu perquè el públic pugui conèixer no només les obres més famoses, els highlights que tothom identifica amb el Museu Nacional, sinó també peces menys difoses que són igualment obres mestres.

Com s’escullen les obres?

La tria de l’obra d’art que cada setmana serà la protagonista a les xarxes del Museu i al web dels Amics pot semblar aleatòria, però no ho és. Com a iniciativa que forma part de l’estratègia digital del Museu Nacional, està perfectament planificada. A principis de cada trimestre, els Amics fem arribar al departament d’Estratègia i Innovació Digital una proposta detallada de les obres que es plantegen publicar cada setmana durant els següents tres mesos. Aquesta primera llista és debatuda entre els dos equips i s’elabora un llistat definitiu a partir de les valoracions i aportacions de tothom.

Les obres de la setmana s’escullen a partir de dos grans criteris:

  • Que en la mesura que sigui possible, les peces triades es puguin relacionar amb activitats del Museu o dels Amics que tinguin lloc aquella mateixa setmana. D’aquesta manera, es pot aprofitar la publicació de l’obra a les xarxes per fer-ne difusió i cridar a la participació. En cas que no hi hagi cap activitat prevista, s’intenta vincular l’obra a efemèrides generals que tinguin lloc aquells dies: festivitats assenyalades, canvis d’estació, fets històrics remarcables, etc.
  • Que les obres escollides al llarg del trimestre siguin un bon reflex de la diversitat de tècniques, estils i períodes que trobem a les col·leccions del Museu. Al llistat de peces es procura que hi hagi varietat i testimonis de totes les arts (pintura, escultura, orfebreria, numismàtica, fotografia, mobiliari…) i de totes les èpoques (romànic, gòtic, Renaixement, barroc, art modern…).

Les 10 obres més llegides al web dels Amics

La darrera setmana de juny, el nombre d’obres de la setmana publicades al web dels Amics va arribar a la màgica xifra de 100! Aprofitant aquest número rodó, us oferim el llistat de les deu obres que han tingut més lectures a la pàgina dels Amics. Fins ara, les cent peces difoses han tingut una mitjana de 80 visites. Les deu més vistes són també les que superen les 120 entrades, que han arribat, en el cas de la primera, fins a les 180. Les obres són les següents:

  1. Obra de la setmana 4: Pierre Louis de Laideguive, de Maurice Quentin de la Tour
Maurice Quentin de la Tour, Pierre-Louis Laideguive, circa 1761

Maurice Quentin de la Tour, Pierre-Louis Laideguive, cap a 1761

  1. Obra de la setmana 16: La Trini, de Ramon Casas
Ramon Casas, Trini, 1916

Ramon Casas, La Trini, 1916

  1. Obra de la setmana 84: Un casament, d’Olga Sacharoff
Olga Sacharoff, A wedding, 1919-1923

Olga Sacharoff, Un casament, 1919-1923

  1. Obra de la setmana 3: Absis de Santa Eulàlia d’Estaon
Apse of Estaon, Mid-12th century

Absis d’Estaon, mitjan segle XII

  1. Obra de la setmana 26: Entrada al parc del Moulin de la Galette, de Santiago Rusiñol
  1. Obra de la setmana 96: El botànic, de Marià Fortuny
Marià Fortuny, El Botànic, cap a 1868-1869

Marià Fortuny, El Botànic, cap a 1868-1869

  1. Obra de la setmana 10: Desconsol, de Josep Llimona
Josep Llimona, Desconsol, 1907

Josep Llimona, Desconsol, 1907

  1. Obra de la setmana 11: Natura morta #157, de Toni Catany
Toni Catany, Still life, 157 B, 1988

Toni Catany, Natura morta,157 B, 157 B, 1988

  1. Obra de la setmana 92: Retrat del meu pare, de Salvador Dalí
Salvador Dalí, Portrait of my Father, 1925

Salvador Dalí, Retrat del meu pare, 1925

  1. Obra de la setmana 71: L’edat de bronze, d’Auguste Rodin
Auguste Rodin, The Age of Bronze, 1876

Auguste Rodin, L’edat de bronze, 1876

Si observem la llista, d’entrada, el primer que crida l’atenció és que hi ha poques obres destacades entre les deu més consultades. Hi trobem, això sí, artistes emblemàtics del Museu com ara Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Marià Fortuny o Josep Llimona, i alguns noms de ressò internacional, com Salvador Dalí o Auguste Rodin. Però en la majoria de casos les obres d’aquests autors no són entre les més famoses del Museu, a excepció del Desconsol, i a la llista hi trobem també peces anònimes i altres d’autors no tan coneguts, entre els quals hi ha, fins i tot, una dona, Olga Sacharoff, una de les poques artistes representades a la col·lecció del Museu. Tot plegat és una bona notícia perquè significa que els usuaris no s’interessen només per les peces més conegudes i emblemàtiques. Tenint en compte aquest rànquing, doncs, el principal objectiu de “L’obra de la setmana”, que és difondre i donar a conèixer peces no tan conegudes de la col·lecció del Museu, s’està aconseguint.

En segon lloc, també és un bon indici que hi hagi tanta diversitat de tècniques, estils i èpoques en la llista de les deu obres més visitades. La majoria són pintures de cavallet, és cert, però també hi ha pintura al fresc, escultura, fotografia i gravat. L’amplitud i varietat dels fons de les col·leccions és una de les grans riqueses del Museu Nacional i és important que “L’obra de la setmana” ho pugui fer visible. Veient el llistat, es pot dir que és un altre objectiu que s’està aconseguint.

Finalment, un tercer aspecte positiu a valorar és que entre les deu obres més consultades hi predominen les publicacions més antigues i les més noves. Això ens permet concloure, d’una banda, que la publicació de “L’obra de la setmana” al web dels Amics ha anat guanyant audiència setmana rere setmana, perquè entre les obres més vistes en trobem algunes de les que fa menys temps que són en línia. Al mateix temps, els resultats del rànquing també ens fan pensar que la publicació de les fitxes de les obres de la setmana al web dels Amics, amb una adreça i una presència estables a Internet, fa que aquestes tinguin un recorregut més llarg a la xarxa. D’aquí que entre les deu més consultades hi hagi també algunes de les primeres obres publicades.

I vosaltres? Coneixíeu “L’obra de la setmana”? L’havíeu consultat al web dels Amics? Us agrada la iniciativa? Què en penseu?

 

+ posts

Amics del Museu Nacional d'Art de Catalunya

Martí Casas
Amics del Museu Nacional d'Art de Catalunya

4 Comments

  • Manel Miró ha dit:

    Penso que és una iniciativa genial, una proposta molt ben pensada per tal d’anar descobrint o recordant peces de la col·lecció. La meva més sincera felicitació a aquest centenari.

  • Gabriel Vilaginés ha dit:

    El fet d’arribar al 100 ja demostra l’èxit i l’encert de la formula triada.
    La selecció que en fa en Martí, sigui una obra important o més senzilla, gran o petita, coneguda o amagada, és prou acurada per anar coneixent la grandiositat dels tresors que guarda el nostre Museu.
    Penso que l’èxit rau en la qualitat de les fotografies digitals de cada obra que permeten una mirada tranquil·la assegut a casa, però gràcies sobre tot en la concisa explicació didàctica que en fa en Martí del seu autor i la tècnica de l’obra i amb una bona contextualització dins la seva època.
    Cal felicitar en Martí, doncs em fa gaudir de l’Art uns minuts cada setmana sense enfarfegaments.

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.