Albert Estrada-Rius
El més de gener, com és ben sabut, porta el nom del déu romà Janus, patró tutelar de portes, cruïlles i transicions, al qual se sol representar bifront, amb una cara mirant al passat i una altra al futur. Aquesta imatge tan simbòlica ens convida al doble exercici de fer balanç de l’any que hem tancat i plantejar els reptes de l’any que obrim, sempre des de la perspectiva de l’activitat numismàtica que du a terme el Gabinet Numismàtic de Catalunya al Museu Nacional. Cal esperar que sigui una oportunitat per sembrar la llavor de la curiositat per unes col·leccions i una activitat encara poc conegudes entre els visitants del museu.
La numismàtica a espais nous
Hem incrementat la presència de la numismàtica a partir de dues intervencions. A la primera, justament a l’entrada de la biblioteca del museu, s’ha volgut recordar els numismàtics Antoni Agustí, Joaquim Botet i Sisó i Josep Amorós, en un homenatge que fa palès que les disciplines científiques o humanístiques les desenvolupen les persones, el seu enginy i la seva passió pel coneixement. En aquest cas, a partir del repte de l’estudi i la difusió de la moneda en èpoques en què no hi havia els actuals mitjans.
A la sala 58 d’art modern s’ha incorporat un muntatge en què es recull la presència de la medalla modernista a l’exposició d’art francès celebrada a Barcelona el 1917 en plena Primera Guerra Mundial.
La catalogació del fons de la col·lecció
La catalogació ha continuat essent una tasca fonamental i a la qual, aquest any, hem dedicat esforços per enllestir la revisió de les sèries de moneda dels Països Baixos històrics i la de medalla devocional. L’objectiu és que, després de fotografiar-se, es vagin publicant en línia, a l’abast de tothom.
Recerca i divulgació numismàtica a publicacions
Estimular la recerca i la divulgació numismàtica a publicacions és un dels objectius que perseguim i, així, fruit d’un conveni de coedició amb la Universitat Pompeu Fabra i amb el patrocini de l’Antiga Fàbrica de Medalles Ausió, ha aparegut la publicació col·lectiva Les dues cares de la moneda. Fabricació versus falsificació a Catalunya (1808-1908), que es va presentar al públic a la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.
La col·lecció creix
La col·lecció del museu creix i el fons numismàtic –amb més de 155.000 peces– també s’ha incrementat significativament. Des de la perspectiva qualitativa, cal destacar l’adquisició d’un excepcional diner de Carlemany de la seca de Rodda, comprat per la Generalitat de Catalunya a instàncies del museu. La peça ja està exposada a la sala numismàtica i culmina el repte llargament acaronat d’omplir el buit que la col·lecció tenia d’aquestes rares emissions de la Marca Hispànica.
Aquest mateix any s’han pogut exposar junts el diner de Carlemany de la seca de Barcelona, dipositat pel Ministeri de Cultura a través del Museo Arqueológico Nacional, i el diner de Lluís el Pietós de la mateixa seca barcelonina, adquirit per l’Ajuntament de Barcelona. També s’ha pogut veure un notable conjunt de proves i projectes de bitllets locals emesos durant la Guerra Civil, com el que encapçala aquest article.
Les monedes viatgen lluny i a prop
Algunes peces han participat en exposicions externes, gràcies a les sol·licituds de préstec rebudes. El Gabinet ha col·laborat en la preparació de diverses exposicions locals i nacionals, tant prestant peces com amb intervencions dels seus tècnics a conferències associades, sense oblidar la participació en exposicions pròpies del Museu Nacional com Insurreccions, tal com expliquem al blog L’altra cara del diner: la moneda subversiva.
El préstec més excepcional ha estat, sens dubte, el de l’anomenat Tresor de la neàpolis d’Empúries per a l’exposició El poder del pasado. 150 años de arqueología en España, organitzada pel Museo Arqueológico Nacional, on ocupa un lloc molt especial, atès que és el tresor més antic trobat a la península Ibèrica.
I els savis també viatgen
S’han atès les visites d’investigadors, professors i alumnes universitaris, entre els quals només destaquem els membres de l’Augustus B. Sage Society Trip de l’American Numismatic Society de Nova York, que van acabar a la col·lecció numismàtica del museu el seu viatge d’estudis per les principals col·leccions peninsulars.
Les activitats ordinàries anuals
S’ha celebrat la 28ena edició del Curs de documentació de moneda antiga i també s’ha celebrat el Seminari d’història monetària de la Corona d’Aragó dedicat, en aquesta ocasió, a les emissions carolíngies a la Marca Hispànica i, finalment, el Curs d’història monetària hispànica “De la dracma a l’euro. Sistemes i unions monetàries a l’occident d’Europa”, que va celebrar els 15 anys de la circulació de l’euro. Les sessions van tenir lloc a la Representació de les Institucions Europees a l’emblemàtica seu del passeig de Gràcia, els dies 29 i 30 de novembre.
Per als qui no van poder assistir-hi queda l’oportunitat de llegir-ne les actes a la publicació impresa del curs.
Activitats extraordinàries
La Jornada tècnica sobre la protecció del patrimoni numismàtic i arqueològic es va celebrar mercès al patrocini de l’Antiga Fàbrica de Medalles Ausió i va comptar amb la participació de professionals del món del dret, de les forces i cossos de seguretat, de l’administració pública patrimonial i de l’arqueologia i la numismàtica.
Apunts de 2018
Qui vulgui aprendre els secrets de la moneda antiga pot participar a la nova edició, ja oberta, del Curs de documentació de moneda que comença el 13 de febrer, així com participar en el Seminari d’història monetària de la Corona d’Aragó, que intentarà donar resposta de com es fabricava la moneda medieval i moderna, els propers 10 i 12 d’abril.
El gran esdeveniment numismàtic de l’any serà la celebració del XVI Congrés Nacional de Numismàtica que, amb el títol Tresors i troballes monetàries: protecció, estudi i museïtzació, organitzarà el museu del 28 al 30 de novembre.
Esperem que també sigui un any amb donacions i adquisicions en què la numismàtica i la medallística cada vegada estiguin més a l’abast del públic, tant en presència real com virtual.
Gabinet Numismàtic de Catalunya
2 Comments
Haig de reconèixer que la numismàtica no és un tema que m’apassiona, però llegint aquest resum d’activitats sí que m’apassiona la feina que heu fet i la que fareu.
Mereix un reconeixement. Felicitats
Cordialment
Moltes gràcies, Gabriel