Joan Colom, la fotografia feta narració

2.888

Exposició Joan Colom

El dia 6 de febrer de 2012, tot just un mes després de començar una nova etapa com a director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, vaig tenir la primera reunió amb Joan Colom. El juliol d’aquell mateix any, el seu arxiu complet ingressava al museu com a donació de l’artista, i només un any i mig després, el desembre de 2013, inauguràvem una gran exposició antològica de tota la seva obra, la part més pública i visible d’un gran projecte que culmina ara amb la publicació del llibre-catàleg del fons.

Portada del llibre-catàleg Jo faig el carrer, Joan Colom

Portada del llibre-catàleg Jo faig el carrer. Joan Colom, fotografies 1957-2010.

No puc sinó estar enormement agraït per haver tingut el privilegi i la sort de participar personalment en aquest procés, tan concentrat en el temps però alhora tan intens, que ha estat una experiència de gran valor personal.

El museu ha dut a terme l’exposició amb tot el rigor i l’exigència necessaris en un termini de temps que només es pot qualificar de rècord, per tal que, com ens va demanar literalment, Joan Colom arribés a temps de veure-la. Hem d’agrair-li especialment la seva confiança en el museu i ens els dos comissaris de la mostra, David Balsells i Jorge Ribalta, que han fet una tasca extraordinària. És important assenyalar com, quinze anys enrere, ja foren ells mateixos que iniciaren el procés de recuperació de l’obra de Colom amb l’exposició que el Museu Nacional va dedicar-li l’any 1999.

Joan Colom (al mig) al museu en la presentació a premsa de la donació

Joan Colom (al mig) al museu en la presentació a la premsa de la donació de la seva obra, juliol de 2012.

Joan Colom és un fotògraf excepcional. Ha realitzat una obra d’una qualitat extraordinària i ens ha deixat un corpus de treball minuciosament organitzat i ordenat pel propi artista. Un arxiu que, com bé assenyalen els comissaris, desborda el seu autor i esdevé narrador de tota una època i és també de vital importància per entendre altres experiències en què Colom va participar amb altres fotògrafs.

Joan Colom no és un autor fàcil i part del seu treball té condicions problemàtiques, que formen part de la seva grandesa, i que cal abordar com a part de la cultura i de l’època en la qual està inscrita la seva obra. Lluny de defugir les dificultats –haver-ho fet seria trair l’obra de Colom– l’exposició les ha afrontat directament i ens convida a reflexionar-hi.

Aquesta exposició ha estat un pas endavant més en el fort compromís del museu amb el patrimoni fotogràfic. En aquest sentit, aquest projecte és modèlic per al museu, que ha pogut oferir l’exposició antològica d’un dels més destacats fotògrafs del país i alhora incorporar el conjunt de la seva obra al patrimoni públic, per tal de fer-la assequible a especialistes, estudiosos i a la societat en general.

Vull agrair, una vegada més, a Joan Colom, a les seves filles Carme i Montse i a la resta de la família, la confiança, generositat i entusiasme pel projecte.

(text extracte de la introducció de Pepe Serra al llibre-catàleg de Joan Colom, 2014)
+ posts

Director del Museu Nacional

Pepe Serra
Director del Museu Nacional

One comment

  • […] retrospectiva. Com recordava el director del museu, Pepe Serra, en un article d’aquest blog Joan Colom, la fotografia feta narració, “el dia 6 de febrer de 2012, tot just un mes després de començar una nova etapa com a director […]

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.