Intercanvi bibliogràfic a la Biblioteca Joaquim Folch i Torres

2.432

Biblioteca Museu Nacional

Al llarg de la història de la biblioteca del Museu Nacional, hi han ingressat nombrosos documents per compra, intercanvi i donatiu. D’aquesta manera, el fons de la biblioteca ha arribat a tenir un gran valor per a l’estudi i la recerca en l’àmbit artístic.

L’adquisició per compra es fa mitjançant una estreta col·laboració entre bibliotecaris i conservadors del museu. Per la seva banda, el donatiu s’ha anat enriquint en gran mesura gràcies a donacions com la d’Eduard Toda (1933), Lluís Masriera (1934) o el llegat d’Apel·les Mestres (1953).

Pel que fa a l’intercanvi, la biblioteca porta més de 20 anys gestionant aquest tipus d’adquisició amb molt d’èxit. Prova d’això és l’ingrés de gairebé 12.000 monografies per aquesta via en els últims 12 anys i nombrosos números de revistes.

Són molts els beneficis de l’intercanvi bibliogràfic per a qualsevol biblioteca de museu:

■  Constitueix una via privilegiada de difusió i permanència de les edicions pròpies, ja que es destinen a biblioteques i centres de documentació de temàtica similar.

■  S’alleugereix la càrrega sobre el pressupost del centre tant amb l’intercanvi com amb el donatiu.

■  Facilita l’accés a una bibliografia que, en l’àmbit artístic, i donades les característiques de les institucions editores (museus, acadèmies, associacions, ajuntaments, bancs, caixes, empreses, governs autònoms, etc.), en alguns casos no arriba al mercat.

■  Es manté oberta la col·laboració interbibliotecària en altres tasques com l’obtenció de documents, consultes i documentació en general. Es crea, d’aquesta manera, una xarxa de contactes i coneixement entre biblioteques de la qual totes les parts es poden beneficiar.

■  S’aconsegueix donar sortida a un fons editorial de qualitat per a moltes institucions, de manera que evitem l’acumulació de publicacions als reduïts magatzems de les biblioteques.

Com funciona l’intercanvi bibliogràfic a la biblioteca del museu?

La Biblioteca Joaquim Folch i Torres del Museu Nacional compta amb un departament d’intercanvi específic des de l’any 1992. El seu objectiu prioritari és completar els fons de la biblioteca.

Què intercanviem a la biblioteca del museu?

■  Publicacions editades pel museu: catàlegs d’exposicions, guies, actes de jornades, etc.

■  Documents duplicats i/o expurgats: tant monografies com revistes que s’ofereixen a altres institucions a través de llistes penjades al web: Intercanvi bibliogràfic

En general s’intenta mantenir l’intercanvi d’una publicació per una altra. Tot i que no s’aconsegueix en el 100% dels casos, sí ens compensa, ja que sovint ens serveix per aconseguir una major visibilitat de la institució o per obtenir documents rars.

Per arribar a aquest equilibri entre el que rebem (entrades) i el que enviem (sortides), amb més de 450 institucions amb les quals mantenim contacte actualment, hem de disposar d’un sistema de gestió adequat. El SIGB (Sistema Integrat de Gestió de Biblioteques) Millennium que fem servir a la biblioteca no està pensat per a una gestió íntegra de l’intercanvi bibliogràfic. Per això fem servir una base de dades en Access feta a mida per personal bibliotecari, que periòdicament s’actualitza mitjançant l’exportació de dades de Millennium. Aquest Access ens serveix només per a la visualització de les entrades i les sortides per intercanvi, tal com es mostra en aquesta imatge:

Figura_1

Ara més que mai és molt important aprofitar qualsevol oportunitat de reduir al màxim les despeses dels centres. Per tant, el foment de l’intercanvi bibliogràfic a biblioteques de museus suposa avui dia un mètode d’adquisició de gran rellevància per continuar garantint la qualitat en l’atenció als usuaris.

Coneixies aquest mètode d’adquisició que es fa servir a les biblioteques?
+ posts

Biblioteca

Jana Soto
Biblioteca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.