Creant un GIF d’art al museu

4.472
Natalie Tsvirko

Cadernera volant de natura morta a nens captaires

T’ha passat mai això mentre visites un museu o una exposició?…

Recordes aquell moment, quan estàs tan fascinat contemplant una obra d’un gran mestre, en què aquesta gairebé sembla que prengui vida en la teva imaginació? La teva pròpia ment crea aquesta situació i aquesta atmosfera al voltant de l’obra, molt personal i inspiradora. Simula l’abans i el després de les imatges i, com a resultat, en completa la història. Després d’aquesta interacció intensa i íntima entre persona i art, l’obra perdura en la teva memòria per sempre gràcies a l’impacte emocional que t’ha causat.

Leopoldo Metlicovitz, La Sera, 1892

Les noves tecnologies ens permeten reproduir i simular aquesta experiència personal. I ens ajuden tant a captivar a aquelles persones que no estaven particularment interessades en l’art, com a poder veure l’obra des d’una nova perspectiva. De fet, avui dia això ha esdevingut tendència i es pot veure en el disseny d’exposicions i en les estratègies per promocionar-les i difondre-les. Hi ha molts exemples en què les obres són “reviscudes” perquè el visitant obtingui una experiència d’entreteniment sense descuidar, però, la percepció/visió clàssica de l’obra. Alguns d’aquests experiments tecnològics han esdevingut grans èxits, fins a convertir-se en concepte; un clar exemple n’és el film Loving Vincent. D’altres són més petits, però no per això menystinguts.

William L. Carqueville, Lippincott’s December, 1894

Francesc Masriera, Hivern de 1882, 1882

Què és un GIF?

Una de les formes més simples de generar aquesta simulació de la realitat és l’animació GIF. L’acrònim GIF ve de l’anglès Graphic Interchange Format (Format d’Intercanvi de Gràfics). Aquest format suporta un màxim de 8 bits per píxel i permet utilitzar fins a 256 colors de la paleta RGB. El format GIF suporta l’animació fotograma a fotograma i permet la mateixa paleta i resolució per a cada una de les capes creades. Tot plegat, permet convertir l’obra d’art en una animació en loop amb una pèrdua de color mínima. Aquesta tecnologia ofereix diverses possibilitats per a la creació i la “reanimació” d’obres.

Henri Meunier, Thé Rajah, 1897

La col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya és diversa, i cobreix quasi totes les èpoques de la història de l’art. Aquestes obres inspiren i motiven per a l’experimentació. Tot i això, mentre es crea un fitxer d’animació GIF, és important tenir en compte, aspectes legals a banda, el component ètic implícit en cada peça: mantenir el missatge, l’atmosfera i l’ambient que el seu autor va abocar-hi quan la va crear. Malgrat tot, és un joc apassionant i entretingut, i una experiència per poder tocar i “fer viure” algunes de les obres fetes per grans mestres que ens han desvetllat petites històries que volem compartir amb vosaltres.

Mestre de Taüll, Absis de Sant Climent de Taüll, cap a 1123

Us animeu a fer un GIF i a enviar-nos-el?

Natalie Tsvirko

Enllaços relacionats

Zoom, clic… Gif!, vídeo de l’activitat familiar
Taller familiar Pantomimes lluminoses
Gif it up, concurs de creació de GIF, organitzat per Europeana
GIFs de museus, GIPHY
Cómo publicar GIFs en Instagram
The Ultimate GIF Guide
15 Ways to Animate Your Content with GIFs
, Scott Abel, vídeo, 60 min.
La primera cita, vídeo 01:18 min. i Desenllaç, vídeo 00:57 min.

+ posts
Z_Estudiants en pràctiques de Postgraus i Màsters

2 Comments

  • Beldeus ha dit:

    OOOOOOOOhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!

  • Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.