CALAS
Què és per a nosaltres una casa? Com ens imaginem la nostra casa del futur? Com ens imaginem el nostre futur? Qui escriu el nostre futur? Són algunes de les preguntes que hem plantejat aquest any a nens i nenes que han materialitzat les seves idees i il·lusions sobre la CASA DEL FUTUR de forma creativa mitjançant la construcció d’una maqueta que s’han fet seva.
Qui som CONSTRUINT A LA SALA i què fem?
Construint a la Sala és una associació sense ànim de lucre formada per professionals de diversos àmbits que tenen un interès comú en el món de l’arquitectura i l’educació.
Des de fa deu anys, organitzem anualment un taller d’arquitectura gratuït per a nens i nenes d’edats compreses entre 7 i 12 anys a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya. És un esdeveniment únic a Barcelona dirigit a 700 nens i nenes, en el qual col·laboren més de 200 arquitectes, artistes, mestres i altres professionals que, de forma voluntària, treballen perquè els nens i les nenes construeixin cada any la maqueta segons el tema que se’ls ha proposat. Els nens, que utilitzen materials reciclats als quals donen un segon ús, esdevenen partícips del compromís amb el medi ambient.
VIDEO 9a Edició 2015 “Arquitectura i Llum”
Quin és el nostre objectiu?
Construint a la Sala pretén apropar l’arquitectura als infants d’una manera creativa, educativa i lúdica, donant-los eines per comportar-se com a futurs usuaris responsables del seu entorn.El taller acull diferents nens i nenes a través d’un procés d’inscripció obert. Es busca que aquests nens desenvolupin un treball intergeneracional, on petits i grans s’ajuden amb un mateix fi. És una experiència enriquidora per als voluntaris, ja que el contacte directe amb els nens pot ser una font d’inspiració creativa, i obre portes a un món desconegut i ple d’il·lusions.
I la temàtica d’aquest any?
Sempre s’ha dit que per innovar s’ha d’arriscar i, en moltes ocasions, l’arquitectura s’ha convertit en un aparador que mostra les visions d’un futur en el qual es resolguin de manera creativa els problemes del dia a dia. La majoria d’aquestes idees han suposat una manera molt diferent de l’actual de veure la realitat, fet que ha provocat que aquells que han arriscat siguin acusats de bojos, somiadors, visionaris o profetes.
Per aquest motiu, i per celebrar aquest any la desena edició, la temàtica escollida és La Casa del Futur. Amb aquest tema hem pretès que els nens i les nenes es preguntin com seran les construccions d’aquí uns anys i quins criteris es tindran en compte a l’hora de construir-les de la mateixa manera que ara ho són el confort, la sostenibilitat o la domòtica.
Què és per a nosaltres una casa? Com ens imaginem la nostra casa del futur? Com ens imaginem el nostre futur? Qui escriu el nostre futur? Al llarg del taller hem vist com es responen moltes d’aquestes incògnites que s’han plantejat abans de l’esdeveniment en forma de posts successius al web de l’Associació Construint a la Sala. Els nens generen inquietuds, a partir de les quals, i amb l’acompanyament del voluntari, han treballat per construir els seus propis aprenentatges.
En aquesta edició de Construint a la Sala hem tingut l’oportunitat de construir el nostre propi futur i fer la nostra petita aportació creant la nostra CASA DEL FUTUR.
I vosaltres, com us imagineu la vostra casa del futur?