Tresors de la biblioteca: el Breviarium cartusianum

2.416

Cobertes incunables

La biblioteca del museu conserva un exemplar incunable del Breviarium cartusianum editat l’any 1491 a Venècia per Andrea Torresano. Va ser comprat per la Junta de Museus a Alexandre de Riquer l’any 1914, amb càrrec als fons municipals per adquisició d’obra, per un preu de quatre-centes pessetes.

L’impressor: Andrea Torresano (1451-1529)

Va ser un impressor actiu a Venècia durant el període 1479-1528, època daurada de la impremta en aquesta ciutat. El seu nom es relaciona amb el d’altres dos importants impressors venecians: Nicolas Jenson i Aldo Manuzio.

Es considera el successor de l’establiment tipogràfic de Nicolas Jenson on va entrar a treballar com a aprenent. L’any 1495 formà una societat amb Francesco Barbarigo i Aldo Manuzio, qui es convertiria en el seu gendre en casar-se amb la seva filla Maria.

L’incunable

Es tracta d’un breviari de l’orde dels cartoixans. Aquests llibres, de fàcil maneig i mida petita, permetien als eclesiàstics l’oració privada de l’Ofici Diví, obligatòria des de la celebració del concili ecumènic de Basilea.

El primer breviari complet data del segle XIII i és conegut com el Breviarium secundum consuetudinem romanae curiae que es va difondre ràpidament gràcies als frares menors que el van adoptar oficialment l’any 1223. Altres ordes religiosos també el van adaptar a la seva pròpia litúrgia perquè la unificació no es va produir fins la celebració del concili de Trento.

La impressió d’obres religioses garantia als impressors un cert èxit i Andrea Torresano va participar en l’edició de diversos breviaris entre els anys 1479 i 1504.

L’exemplar té una enquadernació mudèjar amb decoracions gofrades i disposa de fulls amb orles decorades floralment i inicials miniades.

Enquadernació mudèjar de l’exemplar.

Enquadernació mudèjar de l’exemplar.

Orla amb decoració floral.

Orla amb decoració floral.

Detall d’inicial miniada.

Detall d’inicial miniada.

Exemplars que es conserven al món

A part del de la nostra Biblioteca Joaquim Folch i Torres, únic a tot l’Estat, també se’n conserven d’altres a:

Alemanya: cinc exemplars. A la Staatsbibliothek zu Berlin (deslocalitzat), els Stadtarchiv und Stadtbibliothek de Hildesheim (en mal estat), la Universitätsbibliothek d’Erlangen, la Stadtbibliothek de Trier i la Bayerische Staatsbibliothek de Munic.

França: quatre exemplars. Dos a la Bibliothèque nationale, un d’incomplet, i els altres a la Bibliothèque municipale de Le Mans i a la Bibliothèque du Collège Saint-Guillaume (o Collegium Wilhelmitanum) d’Estrasburg.

Itàlia: quatre còpies, dues incompletes que es troben a Trento i a la Biblioteca Nazionale Braidense de Milà. Les dues còpies senceres es conserven a la Biblioteca Nazionale Braidense de Milà i a l’Abazzia di Trisulti de Collepardo.

Regne Unit: tres exemplars. A la National Art Library, al Keble College Library d’Oxford i a la St. Hugh’s Charterhouse de Parkminster.

Altres llocs: es conserven exemplars complets a la Universitätsbibliothek Basel, la Thurgauische Kantonsbibliothek de Frauenfeld, la Rossijskaja Nacional’naja Biblioteca de Sant Petersburg, a Breslau (Polònia) i un fragment a la National Széchényi Library de Budapest.

Sabíeu que a la biblioteca conservàvem incunables?

 

+ posts

Biblioteca

Yolanda Ruiz
Biblioteca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.